De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zijn stukgelopen en de noodzakelijke hervorming blijft uit. Daarmee is het een reëel scenario geworden dat fondsen in 2020 en 2021 de uitkeringen moeten verlagen en deze de komende jaren niet kunnen aanpassen aan de inflatie, terwijl ze meer vermogen in de kas hebben dan ooit. Dat schrijft het FD.
Aanvullende voorwaarden
De gesprekken over het pensioenakkoord tussen het kabinet en sociale partners zijn afgeketst door aanvullende voorwaarden van vakbonden. Volgens onder andere de FNV stelt het kabinet slechts incidentele maatregelen voor en niet de structurele oplossingen die nodig zijn.
Pensioenfondsen teleurgesteld
Pensioenfondsen en werkgevers zijn diep teleurgesteld. Volgens hen is het straks niet meer uit te leggen. In september hadden de vijf grote fondsen in een open brief nog zo gehamerd op de noodzaak van een nieuw pensioenstelsel dat meebeweegt met de economie. Vanwege strenge regels moeten ze nu heel voorzichtig doen, enorme buffers aanhouden, terwijl het economisch goed gaat en de vermogens sterk zijn gegroeid. Maar het door hen gewenste pensioen dat in goede tijden sneller groeit en in slechte tijden sneller omlaag kan, is nu voorlopig van de baan.
Korten op pensioenen
Daarmee is het voor PMT, fonds van de metaalsector, nu een reëel scenario dat er gekort gaat worden op de pensioenen. De actuele verwachting is dat deelnemers van fondsen die moeten korten er tussen de 10 en 20 euro per maand op achteruit gaan. ‘Het is voor ons heel lastig uit te leggen dat we dat niet kunnen voorkomen, terwijl ons vermogen sterk gegroeid is en we 70 miljard euro in kas hebben’, vertelt Jos Brocken, werknemersvoorzitter van PMT.