Geen belastingadviseurs met dubbele petten meer in de adviescommissies van de politiek. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën wil advies van deskundigen die niet gekleurd zijn door hun achtergrond. Bijvoorbeeld belastingexperts die een hoogleraarschap combineren met een baan in de fiscale adviespraktijk.
Ten koste van debat
Dit zei de staatssecretaris tegen Tweede Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) bij de behandeling van het Belastingplan 2021. De binnenkort te lanceren commissie die moet adviseren over de toekomst van doorstroomvennootschappen zal wat Vijlbrief betreft dan ook geen dergelijke adviseurs bevatten. ‘Ik zie met enige verbazing de vermenging van sommige beroepen’, zei Vijlbrief.
Snels stelt dat de verwevenheid van wetenschap en betaalde adviseurs ten koste gaat van het publieke- politieke debat. Wanneer organisaties als de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en werkgeversorganisatie VNO-NCW diep in de haarvaten van dit soort commissies zitten, schrijft het FD.
Geloofwaardigheid
Begin september nam hoogleraar fiscaal recht Jaap Bellingwout aan de Vrije Universiteit afstand van een eerder gegeven advies van de regeringscommissie-Ter Haar over het zwaarder belasten van multinationals. Bellingwout is ook partner en adviseur van KPMG Meijburg.
Dat het moeilijk is om geloofwaardig over te komen als onafhankelijke wetenschapper met zo’n dubbele pet stelt ook hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert. Volgens hem staan de fiscale wetenschappers opvallend vaak aan de kant van het bedrijfsleven. Met enkele andere collega’s vormt hij een uitzondering op de regel dat hoogleraren fiscaliteit vaak ook in de commerciële advieswereld werken.
Dilemma
Volgens Vijlbrief levert zijn toezegging wel een dilemma op. ‘Ik doe dit nu negen maanden maar het is wel een vak. En als mensen met dat vak een hoop geld kunnen verdienen is dat hun goed recht.’ Het zou dus nog wel eens moeilijk kunnen worden advies in te winnen. Ontzettend veel fiscale wetenschappers zonder een beter betaalde bijbaan zijn er niet.
Dat zo velen adviseurs ook met één been in het bedrijfsleven staan is niet alleen maar slecht. Veel studenten belastingrecht zullen daar later immers terecht komen. Maar de balans moet worden hersteld. Bijvoorbeeld door van de hoogleraar met dubbele pet expliciet een buitengewoon hoogleraar te maken. Zo’n professor zou dan ook weer plaats kunnen nemen in de adviescommissies, aldus het FD.