“Waar blijven de revolutionaire veranderingen?” vraagt Jacob van den Beldt. Van den Beldt is advocaat en fiscalist en we vragen hem naar zijn verwachtingen en wensen voor het koffertje.
Wat zit er dit jaar in het koffertje van de minister van Financiën? Kom het te weten 18 september van 19:30-20:30, tijdens dé fiscale talkshow over Prinsjesdag.
Met revolutionaire veranderingen bedoelt van den Beldt dat er momenteel op microniveau wordt geschaafd aan de budgetten. “Als je nu echt wat wil doen wat budgettair wat oplevert, dan moet je uit een ander vat tappen.” Hier komen we later in dit artikel op terug. Maar eerst:
Wat verwacht je dat er in het koffertje zit?
“Ik verwacht in het koffertje onder andere een verlaging van de zelfstandigen aftrek, maatregelen in box 3 en maatregelen om excessief lenen van de eigen bv tegen te gaan.”
Aanpassing Box 3
“Wat ik heb vernomen is een plan om de vrijstelling enorm op te hogen tot boven de 440.000 euro. Dit zou ervoor zorgen dat veel mensen buiten box 3 gaan vallen. Er worden nu veel gerechtelijke procedures gevoerd. Die zijn dan niet meer nodig, omdat die mensen dan geen last meer ondervinden van box 3. Er wordt tevens gesproken over een werkelijke rendementsheffing.”
“Ik vind deze verandering spannend. Ik hoop ook dat het kabinet dit doorzet en dat er eindelijk wat noemenswaardigs gebeurt.”
Zelfstandigenaftrek
Vanaf 2020 wil het kabinet de zelfstandigenaftrek in stappen verlagen naar een basistarief. De aftrek is nu 7.280 en wordt ongeveer 5.000 euro. “Dat de zelfstandigenaftrek zou worden afgebouwd, was al langere tijd te verwachten. Er wordt al tijden gezegd dat kleine ondernemers bevoordeeld worden ten opzichte van werknemers. Daar moet iets aan gedaan worden. Het is ook niet heel dramatisch, want de verlaging wordt uitgesmeerd over tien jaar.”
Excessief lenen van de eigen bv
Globaal houdt dit wetsvoorstel in dat directeuren-grootaandeelhouders die meer dan 500.000 euro lenen van hun eigen bv straks in de belastingheffing worden betrokken. De eigen woning is hiervan uitgezonderd. “Dit is geen fraude, maar gewoon de grens opzoeken van wat je kunt doen. Het is ook bij veel dga’s zo dat zij geld lenen om hun woning te verbouwen. Ze denken: het staat toch op de balans, dus dan leen ik het wel van mijn eigen bv. Er zit niet altijd een misbruik-gedachte achter. En wat er geleend wordt is ook niet altijd gelijk een half miljoen. Dus ik vind dit wel een erg ruime grens.”
Zou je zelf nog wat in het koffertje willen stoppen?
“Het koffertje is hét symbool van de rijksbegroting. Als we het dan hebben over geld binnenhalen om impactvolle maatregelen door te kunnen voeren, dan zou ik zeggen: zoek het over de grens. Besteed meer aandacht aan het bestrijden van btw-carrouselfraude. Dat is iets wat al heel lang speelt en al heel lang veel geld kost. Het kost de lidstaten miljarden. Als je dit wilt aanpakken, dan moet dat wel in Europees verband. De fraudegevoeligheid zit namelijk in het systeem ingebakken.”
“Carrouselfraude houdt in dat je vooraftrek claimt en vervolgens verdwijnen die organisaties. Ze gaan failliet. De vooraftrek is dan weg en de fiscus kan dit nergens meer claimen. De organisaties die verderop in de keten zitten, zijn vaak niet te grijpen. Het is een ingewikkeld onderwerp om aan te pakken, maar als je iets wilt doen wat echt budgettair wat oplevert, dan is dit het wel.”