
De PVV, de grootste regeringspartij, heeft woensdagavond duidelijk gemaakt dat het huidige wetsvoorstel voor een belasting op werkelijke rendementen in box 3 van tafel moet. Kamerlid Henk de Vree eist dat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit, NSC) met een ‘nieuw, beter doordacht’ voorstel komt. Dit betekent mogelijk een flinke vertraging voor de hervorming van box 3, die nu voor 2028 gepland staat. Elk jaar uitstel zou de schatkist circa €2 miljard kosten.
Coalitie in verwarring na PVV-standpunt
De felle opstelling van de PVV zorgde voor verbijstering in de Tweede Kamer. GroenLinks-PvdA noemde het ‘schokkend’ dat de grootste coalitiepartij een wetsvoorstel waar jaren aan is gewerkt, wil schrappen. D66-Kamerlid Hans Vijlbrief klaagde over ‘chaos en amateurisme’ binnen de coalitie en weigerde verdere inbreng in het debat. NSC en VVD reageerden gematigder, waarbij VVD erkende sympathie te hebben voor een andere invulling van box 3, maar waarschuwde dat een radicale omschakeling naar een vermogenswinstbelasting nu te ingrijpend zou zijn.
De PVV wil volledig overstappen op een vermogenswinstbelasting, waarbij alleen gerealiseerde winsten worden belast. In het huidige wetsvoorstel wordt echter gewerkt met een hybride model, waarbij papieren winsten uit bijvoorbeeld aandelen en obligaties direct worden belast via een vermogensaanwasbelasting. Dit vindt De Vree ‘oneerlijk’, omdat beleggers hierdoor mogelijk aandelen moeten verkopen om de belasting te betalen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen waarschuwde dat het schrappen van de vermogensaanwasbelasting miljarden aan belastinginkomsten zal kosten en beleggers zou aanmoedigen om het realiseren van winsten uit te stellen. Hoe de PVV deze inkomstenderving wil compenseren, bleef onduidelijk.
Kritiek op tegenbewijsregeling en dreigende verkoopgolf vastgoed
Naast de fundamentele discussie over de vorm van box 3 kreeg Van Oostenbruggen ook kritiek op de tegenbewijsregeling, die afgelopen vrijdag naar de Kamer is gestuurd. Onder meer CDA, ChristenUnie en SGP vinden het onacceptabel dat er geen verliesverrekening of kostenaftrek is opgenomen voor vastgoedbeleggers. Zij vrezen dat dit leidt tot een massale verkoop van huurwoningen.
Sinds het kerstarrest van de Hoge Raad in 2021 is de oude vermogensrendementsheffing op basis van forfaits als onrechtmatig verklaard. Zolang de politiek geen definitieve oplossing vindt, werkt de Belastingdienst nog steeds met forfaits. Komend jaar wordt belasting geheven over een fictief rendement van 7,8%, en belastingplichtigen die minder rendement behalen, moeten dit zelf aantonen via de tegenbewijsregeling.
Onzekerheid toekomst box 3
Het toevoegen van verliesverrekening en kostenaftrek zou de belastingdruk verlichten, maar ook de belastingopbrengsten verlagen. Voor die inkomstenderving is momenteel geen dekking. Bovendien waarschuwde Van Oostenbruggen dat wijzigingen in de tegenbewijsregeling tot verdere vertraging van de hervorming kunnen leiden.
Met de PVV die zich tegen het wetsvoorstel keert, groeit de onzekerheid over de toekomst van box 3. Een definitief besluit zal afhangen van politieke onderhandelingen en de mate waarin de coalitie bereid is compromissen te sluiten.
Bezwaar maken tegen een belastingaanslag of beslissing?
Vanaf 2025 kan dit ook digitaal.
