De ambtelijke top van het ministerie van Financiën vreest dat de steun voor het mkb erg duur zal uitpakken voor de schatkist. De ambtenaren waarschuwde de eigen bewindspersonen voor de hoge rekening in dagen voor Prinsjesdag, zo blijkt uit vorige week vrijgegeven stukken van het kabinet over het zogenaamde prijsplafond. Waarover het kabinet op het allerlaatste moment heeft beslist. Uit de stukken komt naar voren hoe gehaast de dure besluiten zijn genomen.
Te hoge verwachtingen
Overigens is er nog vrijwel niets bekend over de steun voor de ondernemers. Uit de stukken blijkt dat er even is gedacht aan een vergoeding van 30% van de stijging van de energieprijs met een maximum van €50.000 voor dit jaar. Maar bronnen laten weten dat alles nog open staat. In die oplossing zou het maximum aan vergoeding te laag zijn voor de bedrijven met de grootste problemen.
Ondanks dat alles nog open staat besloot het kabinet toch om een pakket aan te kondigen op Prinsjesdag. De ambtelijke top waarschuwde dat dit mogelijk zal leiden tot te hoge verwachtingen. ‘Dat is politiek en budgettair kwetsbaar’, schrijven de ambtenaren de dag voor Prinsjesdag aan staatssecretaris Marnix van Rij.
Trekken en duwen
Uit de vrijgegeven stukken komt een beeld naar voren van een ministerie van Economische Zaken dat graag iets wil doen voor energie-intensieve bedrijven, zoals bakkers en sauna’s. En een ministerie van Financiën dat steeds aan de rem hangt en eigen bewindslieden probeert te overtuigen om tegen te stemmen. Argumenten die de ambtenaren van Financiën daarvoor gebruiken zijn bijvoorbeeld dat gemiddeld genomen de winsten bij Nederlandse bedrijven goed zijn en dat men moet waken dat het niet zo zal gaan als in de coronapandemie. Toen elke week een nieuwe sector in beeld kwam voor compensatie.
Zo stelde minister Kaag van Financiën nog op 13 september dat ‘kostencompensatie (voor bedrijven) zal leiden tot overcompensatie’. Toch draaide dat beld in laatste dagen voor Prinsjesdag. Onder meer doordat alle landen in Europa steun voor bedrijven aankondigden.
Gerichter en doelmatiger
Hoeveel geld het kabinet zal uittrekken is dus nog onduidelijk. Wel is bekend dat Economische Zaken een pakket voor ogen heeft van €1,8 miljard. Financiën denkt dat het ‘gerichter en doelmatiger’ kan. Bovendien wil dat ministerie de kosten terughalen bij het bedrijfsleven zelf. In de miljoennota staat een lastenverlichting van een half miljard voor kleine bedrijven. Wat betreft de ambtelijk top kan daar een streep door als er een energiepakket voor het mkb wordt opgetuigd. Daarnaast wordt een nog hogere winstbelasting genoemd.
Het Europese idee voor een solidariteitsheffing lijkt lastig. Nederland zou die willen invoeren door de reeds bestaande mijnbouwheffingen te verhogen. Deze zijn echter recent al zó fors verhoogd, dat er volgens de ambtelijk stukken hooguit een half miljard te halen is. Kaag liet vorige week weten de rest gedekt te willen hebben in de voorjaarsnota. Vanuit het ministerie komen er al suggesties: schrap in de koopkracht-voordelen. Met een energieplafond zijn die niet meer nodig, aldus het FD.
Meer weten over de fiscale maatregelen in het Belastingplan?