Zelfstandigen mogen dankzij het pensioenakkoord vanaf 2023 meer geld belastingvrij opzij zetten voor hun pensioen. Ondanks dat de zzp’ers meer dan twee keer zoveel vrij ruimte krijgen, is de verwachting van kenners dat maar weinig zelfstandigen hier gebruik van zullen gaan maken. Dat is goed nieuws voor de schatkist maar niet voor alle partijen die hopen dat zzp’ers meer pensioen gaan opbouwen.
Nu al weinig animo
Ook belastingexpert Bastiaan Starink van PwC, verwacht dat weinig mensen meer pensioenpremie gaan inleggen dankzij de maatregel. Starink zit in een werkgroep die het kabinet helpt om de pensioenherziening voor te bereiden. Er zijn nu al nauwelijks zelfstandigen die gebruik maken van het nog kleinere belastingvoordeel. ‘Als je wilt dat zzp’ers meer pensioen opbouwen, zorg dan dat het eenvoudiger wordt.’
Een belangrijke reden voor de hervorming van het huidige pensioenstelsel is de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Echter is het extra belastingvoordeel tot dusver de enige concrete maatregel die ervoor moet zorgen dat zzp’ers meer pensioen gaan opbouwen. Het verplichte pensioen heeft het akkoord niet gehaald, schrijft het FD.
Flexibiliteit
In Nederland is pensioenpremie tot een bepaald percentage onbelast. Dat is bedoelt om mensen aan te zetten tot sparen. Voor werknemers die verplicht bij een pensioenfonds zitten is het dit voordeel nu nog een stuk royaler dan voor zzp’ers of werkenden die het zelf moeten regelen. Per 1 januari 2023 wordt dit gladgestreken. Als de Tweede Kamer akkoord gaat met de hervorming van het pensioenstelsel.
Een klantonderzoek van BrightPensioen bevestigt de verwachting, ook directeur Sjaak Zonneveld. BrightPensioen is aanbieder van lijfrentes en heeft veel zzp klanten. Zelfstandigen mogen nu jaarlijks maximaal 13% van hun bruto inkomen (boven de AOW-franchise en tot iets meer dan een ton) belastingvrij in een pensioenregeling storten, een lijfrente in dit geval. Voor werknemers bij een pensioenfonds is dat maximaal 30%.
Minder dan 3% van de door Bright ondervraagde klanten zegt gebruik te gaan maken van de volledige vrije ruimte. Veruit de meeste klanten zijn een stuk terughoudender. Eem derde zegt niets extra’s in te gaan leggen en een kwart tot maximaal 20% meer. Over het algemeen vinden de meeste klanten het voldoende. Meer flexibiliteit is wel gewenst. In sommige jaren fors meer kunnen inleggen zou mooi zijn. Daar zal de verruiming dan ook bij gaan helpen.
Slechts 10%
Te weinig belastingvoordeel is niet het probleem, zeggen fiscalisten Herman Kappelle en Bas Dieleman, beide verbonden aan de VU. Het probleem is eerder dat veel zelfstandigen helemaal niet meedoen aan een pensioenregeling. Minder dan 10% van de zzp’ers bouwt vrijwillig pensioen op in een lijfrente. Daar gaat de grotere vrije ruimte niets aan veranderen.
Het voorstel van de twee fiscalisten is om de zelfstandigenaftrek pas toe te kennen als iemand pensioen opbouwt. De Leidse hoogleraar Marike Knoef wil het vooral gemakkelijker maken. Namelijk een vast bedrag dat iedereen jaarlijks belastingvrij mag inleggen. Alleen zzp’ers met hogere inkomens moeten dan nog aan de slag met een berekening van de jaarruimte, aldus het FD.