Het nieuwe pensioenstelsel is met een jaar vertraagd. Volgens minister Koolmees is de grote complexiteit en de vele reacties op de pensioenplannen de oorzaak.
Verrassing
Het uitstel komt niet als een verrassing. Eind april heeft Koolmees al laten blijken dat een jaar vertraging gewenst zou zijn. Hij noemde daarbij de grote impact van een nieuw stelsel, de complexiteit en de daarbij benodigde zorgvuldigheid. Ook wordt er achter de schermen nog druk gediscussieerd over de plannen door het ministerie, de fondsen en de sociale partners. Die oneenigheid is reden genoeg voor Koolmees om alles uit te stellen, zo schrijft het FD.
Overstap
Als gevolg zal de wetgeving voor het pensioenakkoord niet op tijd door de kamer komen om op de geplande datum van 1 januari 2022 in te gaan. In plaats daarvan hoopt de minister nu op 2023. De pensioenfondsen krijgen ook een extra jaar om de overstap naar het nieuwe stelsel te maken. In 2027 moet dat volgens de nieuwe datum gebeurd zijn.
Indexatie
Ouderenorganisaties reageren op het uitstel met de stelling dat de onzekerheid onder gepensioneerden hierdoor verder afneemt en het draagvlak krimpt. CNV vreest intussen dat de gepensioneerden langer moeten wachten op indexatie van hun pensioen. Dat is sinds de financiële crisis niet meer gebeurd.
Korting
Door het uitstel dreigen pensioenen ook weer gekort te worden. De huidige wetgeving eist officieel een dekkingsgraad van 104,5%, terwijl meesten nog net boven de 90% halen. Koolmees wil daarom net als de twee vorige jaren om uitstel vragen aan de kamer. Dan zouden de fondsen slechts 90% hoeven te halen om kortingen te voorkomen. De pensioenfondsen zelf hopen op snel meer duidelijkheid zodat ze weten waar ze zich op voor moeten bereiden.