Tuinbouwbedrijf Koppert Cress heeft broodjes kroket en friet ingewisseld voor salades, fruit en verse soep. De 200 medewerkers van het bedrijf krijgen dagelijks een gratis gezonde lunch. Zo wil het bedrijf gezond eten stimuleren onder het personeel. De fiscus ziet de lunch echter als loon in natura en daar moet belasting over betaald worden.
Vrij ruimte
Eigenaar Rob Baan, is bereid dit tot aan de Hoge Raad uit te vechten. De overheid zou juist moeten stimuleren dat mensen gezond eten, stelt hij. Tot zijn spijt kozen zowel de rechter als recentelijk het gerechtshof de kant van de fiscus. Waar het in essentie om draait is de vrije ruimte. Volgens de werkkostenregeling mogen bedrijven jaarlijks een bepaald percentage van de totale loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen voor het personeel.
Deze vrije ruimte wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een kerstpakket, personeelsfeesten en borrels. Wie als gulle gever boven de drempel uitkomt betaalt over dat deel maar liefst 80 procent belasting.
Principekwestie
De gezonde lunches van het tuinbouwbedrijf zijn in totaal circa €800 waar per fulltime medewerker. Wie de rekensom maakt vanaf 2016 komt uit op ongeveer €120.000 aan betaalde belasting. Dat geld wil Baan terug. “Ik heb er bezwaar tegen gemaakt, dat is afgewezen en toen ben ik met de rechtszaak gestart. Een ton is niets ten opzichte van mijn totale omzet en procederen kost ook geld, maar het gaat me om het principe. Een gezonde lunch hoort niet belast te worden, het is geen verkapt loon.”
De overheid wil dat Nederlanders gezond leven, zegt Baan. “Dat begint met voeding. We eten veel te weinig groente en fruit. Vaak komen we niet verder dan 130 gram per dag. Dat komt omdat we geen goede lunchcultuur hebben. Tussen de middag eten we amper groente en fruit. Dat heb ik veranderd.”
Gezondheidsrisico reducerende voorziening
Dat de lunch meer kost vindt Baan geen enkel probleem maar dat daar vervolgens 80 procent belasting over moet worden betaald is wel problematisch. “Veiligheidsschoenen zijn ook niet belast, die draag je om je linkerteen en rechterteen veilig te houden. Met wat ik doe, hou je je linker nier en rechternier veilig.”
Het lunchmenu is overigens samengesteld door een diëtiste en voldoet aan de richtlijn gezonde voeding van de Gezondheidsraad en aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Tijdens de rechtszaak werden verklaringen van een bedrijfsarts en arts bedrijfsgeneeskunde overlegd. Het standpunt is dan ook dat de lunch in combinatie met een beweegprogramma binnen het arbobeleid kan worden gezien als ‘een gezondheidsrisico reducerende voorziening.’
Maar het standpunt van de Belastingdienst is dus anders. Op basis van de wet op de loonbelasting hoort het niet bij het arbobeleid en moet het dus worden belast. Baan denkt een goede kans te maken bij de Hoge Raad en wil daarmee dat andere bedrijven ook makkelijker een gezonde lunch kunnen aanbieden, aldus RTL.