Er moet iets structureel veranderen aan de positie van zzp’ers. Maar ook dit kabinet gaat het niet redden om knopen door te hakken. Er is simpelweg te weinig tijd. Dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Het probleem wordt dus opnieuw vooruitgeschoven. Het is pijnlijk aangezien het vorige kabinet al constateerde dat een deel van de zzp’ers onvoldoende sociale bescherming heeft.
Tweedeling
De coronacrisis heeft het probleem weer opnieuw aangekaart schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Er is een tweedeling op de Nederlandse arbeidsmarkt. In moeilijke tijden vliegen de flexibele arbeidskrachten en zzp’ers direct de laan uit. Ook zijn de regels rond bijvoorbeeld maaltijdbezorgers nog steeds onduidelijk.
En dat gaat ten koste van hun sociale zekerheid. Volgens de meest recente cijfers bestaat ongeveer 12% van alle Nederlandse arbeidskrachten uit zzp’ers. Dat is een stuk meer dan de 9 procent in België en 5 procent in Duitsland, dat schrijft Trouw.
Verzekering en belastingkorting
Er is maar weinig veranderd in de afgelopen acht jaar. In het vorige kabinet botste de coalitiepartners VVD en PvdA over het dossier. PvdA wilde verandering maar de VVD zag er toen nog niets in. Nu is de wil aanwezig maar de oplossing ontbreekt. Na de lange formatie werd een adviescommissie onder leiding van topambtenaar Hans Borstlap opgericht.
Er is wel degelijk is veranderd aan de positie van zzp’ers. Er komt namelijk een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat staat vastgelegd in het pensioenakkoord. Daarnaast is zal de belastingkorting voor zzp’er worden afgebouwd waardoor het zelfstandig werken minder aantrekkelijk wordt.
Arbeidsvormen
In zijn brief aan de Kamer reageert Koolmees op de commissie Borstlap. Die adviseerde grote veranderingen op de arbeidsmarkt. De regels moeten eenvoudiger en duidelijker. De hoeveelheid arbeidsvormen moest worden beperkt tot de keuze werken in vaste dienst, flexibel via een uitzendbureau of als zelfstandige.
De kosten zouden bij die keuze niet doorslaggevend mogen zijn en iedereen verdient een basis aan sociale zekerheid. Het kabinet worstelt met een duidelijk voorstel voor deze adviezen. Door de inspanningen in het kader van de coronapandemie en de verkiezingen die snel dichterbij komen, moet dit kabinet een nieuwe stap overlaten aan het volgende kabinet.
Voorbereidingen
Wel schrijft Koolmees dat hij voorbereidingen wil treffen. Welke voorbereidingen dat zijn zegt de minister niet. Vooral voor de zzp’ers in de maaltijdbezorging, taxibranche en de horeca is het uitstel zuur. Het is al jaren bekend dat de inkomens en sociale bescherming laag zijn in die sectoren. En dus zijn de risico’s groot.
In zijn brief schrijft Koolmees dat de platformbedrijven als Deliveroo en Uber de zzp’ers eigenlijk in dienst moeten nemen. Daarmee schaart hij zich achter het advies van de commissie. Actie is er nog niet. Er is meer onderzoek nodig en daar is in deze kabinetsperiode geen tijd meer voor, aldus Trouw.