De oplossing voor de vertrouwenscrisis in de accountancy ligt volgens Nyenrode-hoogleraar Joost van Buuren bij wetenschappelijke toetsing van bekende en nieuwe controlemethoden. Dat vertelt hij in gesprek met het FD.
Functioneren accountancy ter discussie
Ondanks verbeteringen die de sector zelf na een reeks schandalen heeft proberen in te voeren, staat het functioneren van de accountancy nog steeds ter discussie. Twee weken geleden kondigde minister Wopke Hoekstra van Financiën een onafhankelijke adviescommissie aan om hervormingen in de accountancy door te voeren.
Wetenschappelijke toetsing
Volgens de hoogleraar kan wetenschappelijke toetsing uitkomst bieden voor zowel vernieuwingen in de controle als voor onderzoek naar de oude methode. Met die toetsing kun je komen tot een soort bijsluiter, stelt Van Buuren. “Het idee is dat je kan zeggen: als je deze technologie gebruikt, zijn dit de voordelen en dit de beperkingen.”
Geen quick fix
Van Buuren roept kantoren op om promovendi aan te nemen die de gehanteerde controlemethoden op hun waarde kunnen schatten. Hij erkent dat dit geen snelle veranderingen met zich mee zal brengen. Promotietrajecten duren doorgaans zo’n vier tot vijf jaar. Maar quick fixes hebben volgens de hoogleraar nooit geholpen.
Meer rekening houden met de gebruikers
Ook moeten accountants meer rekening houden met de wensen van de ‘gebruikers’ en niet alleen het management van gecontroleerde bedrijven, stelt Van Buuren. Accountants moeten zich richten op de groepen die moeten kunnen bouwen op de kwaliteit van de jaarrekening. Die lopen uiteen van leveranciers en afnemers tot banken, de Belastingdienst, personeelsleden en raden van Commissarissen.