Werknemers van afvalverwerkingsbedrijf Spaarnelanden kunnen sinds kort voordelig elektrisch rijden. Het toepassen van de goedgekeurde fiscale regeling scheelt al snel een paar honderd euro in de maand voor de private lease van een elektrische auto. Dat schrijft het FD.
Werkgever neemt kosten over
De regeling van het Haarlemse bedrijf houdt in dat een werknemer een private leaseovereenkomst afsluit voor een elektrische wagen. Hij stapt vervolgens met het contract en de kosten van de lease naar de werkgever. Die neemt de kosten over in ruil voor een gelijk deel van het brutoloon. Hierdoor veranderen de kosten in brutoloon.
Vergoed als brutoloon
Een werknemer van Spaarnelanden heeft bijvoorbeeld een brutoloon van 3.500 euro per maand en leaset privé een elektrisch voertuig voor 466 euro per maand. De werknemer krijgt dit bedrag vergoed als brutoloon, waarover hij in de geldende regeling geen belasting hoeft te betalen. Hierdoor kost de auto de werknemer 256 euro. Het fiscale voordeel van 210 euro zit in de omzetting van bruto- naar nettoloon. De grootte van het voordeel hangt af van de specifieke situatie van een medewerker.
Ook voordelig voor werkgever
Voor de werkgever pakt de regeling ook voordelig uit. De uitruil van de kosten van de lease voor brutoloon leidt ertoe dat over dit deel van het loon geen sociale premies hoeven te worden afgedragen en ook geen vakantiegeld wordt opgebouwd. Praktisch voordeel voor de werkgever is dat die duurzaam rijden faciliteert zonder zelf elektrische auto’s beschikbaar te hoeven stellen.