Veel bedrijven zullen informatie niet meer delen met de overheid als ze het risico lopen dat die informatie openbaar wordt gemaakt. Dat schrijven de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW over de Wet open overheid (WOO).
Voorstel voor meer transparantie
Het wetsvoorstel WOO is een vervanging voor de huidige Wet openbaarheid van bestuur of Wob. Het voorstel is gericht op meer transparantie bij overheden en semi-overheden. Het verankert het recht van burgers op toegang tot publieke informatie, verplicht overheden om bepaalde informatie uit eigen beweging openbaar te maken en verplicht overheden tot het publiceren van een register met documenten waarover ze beschikken.
Weinig rekening met bedrijfsleven
Over het voorstel van Groen Links en D66 wordt al jaren gediscussieerd en gedebatteerd. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met de belangen van het bedrijfsleven. De twee ondernemersorganisaties vrezen dat bedrijfsgeheimen, concurrentiegevoelige informatie en fabricagegegevens die in het bezit zijn van de overheid door de wet openbaar kunnen worden.
Extra kosten voor juridische stappen
“Zo wordt het bedrijfsspionnen, terroristen en criminelen wel erg gemakkelijk gemaakt,” schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. Naast terughoudendheid bij het delen van informatie, verwachten ze ook extra kosten voor bedrijven die juridische stappen nemen tegen verzoeken om informatie delen. “In het wetsvoorstel wordt sowieso geen aandacht besteed aan de kosten die ermee gepaard gaan voor het bedrijfsleven,” schrijven ze.