Jonge accountants hebben het nog steeds zwaar. De hoge werkdruk beïnvloed het persoonlijke welzijn. De lange werktijden zorgen ervoor dat bijna de helft van de accountants onder de 35 twijfelt of ze in de toekomst verder willen in de sector. Dit blijkt uit een onderzoek van beroepsorganisatie NBA onder vijfhonderd jonge accountants.
Verbetering cultuur
Zorgwekkende resultaten vinden de makers van het rapport. De stappen die de kantoren de afgelopen jaren hebben gezet om iets aan de hoge werkdruk te doen lijken nauwelijks effect te hebben. De junioren ervaren ‘slechts in beperkte mate significante verbeteringen op kwaliteit en cultuuraspecten’, stelt het rapport. Het rapport is opgesteld door de werkgroep van jonge accountants binnen de NBA.
Volgens voorzitter van de groep Adrian Egas, is het niet zo dat er geen verandering is. Er wordt wel degelijk gewerkt aan verbetering door de kantoren. ‘Twee jaar geleden is de awareness echt wel ontstaan, maar dat doet niets af aan het feit dat het nog wel echt beter moet.’, aldus Egas.
Werkdruk
Maar de resultaten van dit onderzoek zijn nauwelijks beter dan de resultaten van een soortgelijk onderzoek van twee jaar terug. De werkdruk in het drukke controle seizoen is slechts met twee uur afgenomen van 60 naar 58 uur. Daarbij duurt het seizoen met twintig weken, een week langer dan twee jaar terug.
Onderaan de streep dus weinig verbetering. Volgens de jonge professionals wordt de genoemde werkdruk vooral veroorzaakt door de beperkte capaciteit van het kantoor, planning en oplevering van informatie door de klanten. Maar ook de combinatie van werk, studie en privé speelt mee, schrijft het FD.
Interne procedures
De NBA is niet de enige die de slechte arbeidsomstandigheden bij de accountants belicht. In het voorjaar kwam de Inspectie SZW ook met slechte cijfers. Het is per wet verplicht om geregeld de werkdruk te onderzoeken. Vooral als er vaak op onregelmatige tijden wordt gewerkt of op piekmomenten.
Volgens de inspectie pakken veruit de meeste kantoren dit niet goed aan. 22 van de 28 onderzochte kantoren scoorde een onvoldoende. Bij de helft ontbrak het aan de basismaatregelen om de omstandigheden in de gaten te houden. Denk aan interne procedures voor het melden van problemen.
Minder aantrekkelijk
De accountancysector staat daarbij al langere tijd onder druk. Twee aangestelde commissies stelden begin dit jaar een reeks maatregelen voor om de problemen aan te pakken. Beide commissies waren kritisch over de hoge werkdruk onder jonge accountants. Deze generatie zou juist moeten vernieuwen.
Het beroep is steeds minder in trek. Opleidingen krijgen tot 15% minder aanmeldingen. De hoge werkdruk en het vroegtijdig vertrekken van de jonge professionals maakt de sector minder aantrekkelijk. De beroepsorganisatie is daarom een voorlichtingscampagne voor scholieren en studenten begonnen.
Nog drukker
De slechte cijfers komen vlak voor de start van het drukke seizoen dat dit jaar nog drukker zal zijn dan normaal. Door de pandemie zullen de controles meer werk op leveren. Er is veel extra werk vanwege onder andere de NOW-regeling. Accountants moeten de onderbouwing voor de coronasteun checken.
Volgens de NBA moet de sector als geheel aan de slag om te veranderen. De uitkomsten zal de beroepsorganisatie mee nemen in een meerjarig cultuurprogramma. ‘We erkennen dat het beter kan’, zegt een woordvoerder van de NBA, die benadrukt de beroepsorganisatie niet het beleid van de individuele accountantskantoren bepaalt, schrijft het FD.