Ondernemers met een besloten vennootschap zijn niet blij met de nieuwe verplichte E-herkenning voor de aangifte bij de Belastingdienst. Voorheen konden ze gratis via de website aangifte doen waar ze nu extra kosten maken, aldus de ondernemers. Het systeem moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.
Dienstverlening
Ondertussen ontvingen al 120.000 ondernemers met een BV een brief met bericht over de nieuwe manier van aangifte doen. Politiek gezien ligt weer een issue bij de fiscus gevoelig. Het inloggen via E-herkenning kan sinds 1 januari. Daarvoor moet een account aangemaakt worden bij een commerciële aanbieder, kosten bedragen tussen de 45 en 50 euro per jaar. Zonder de account kan geen aangifte worden gedaan, dat schrijft NOS.
E-herkenning is een communicatiesysteem waar verschillende overheidsdiensten al mee werken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aanvragen van vergunningen. Ondernemers kunnen via E-herkenning communiceren met de overheid. Het gaat dus om een dienstverlening. Logisch dus dat er kosten aan verbonden zijn, aldus het ministerie van Financiën.
Principieel onjuist
Oud-hoogleraar belastingrecht Zwemmer van de universiteit van Amsterdam noemt het van de gekke en spreekt van machtsmisbruik door de Belastingdienst. Bovendien is het systeem onwettig omdat het nog niet is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Ook stichtingen, goede doelen en organisaties moeten gebruik gaan maken van het systeem.
Het gekke is volgens Zwemmer dat een ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te doen. “Het is principieel onjuist, dat het geld kost om aan je fiscale verplichtingen te doen.”
Geen wettelijke basis
De regeringspartijen ChristenUnie, CDA, VVD en D66 zijn wederom niet blij de de Belastingdienst. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, alom geprezen voor zijn inzet bij de toeslagenaffaire, zegt ook niet te weten op basis van welke wet de fiscus nu geld vraagt voor het doen van aangifte.
Daarbij is oor partijen als kerkgenootschappen, opgeheven bedrijven en bedrijven uit het buitenland die hier mensen in dienst hebben onmogelijk om E-herkenning aan te vragen. Er is wel begrip in de Kamer voor het feit dat de digitale communicatie beter wordt beveiligd maar er zijn een hoop vragen, aldus NOS.
In een reactie geeft het ministerie van Financiën aan dat de fiscus zich moet houden aan de privacyregels en dat gegevens adequaat moeten worden beveiligd. E-herkenning is daar een middel voor. De fiscus is een van de eerste overheidsdiensten die het middel gaat gebruiken en heeft daarom nu al aan veel ondernemers gevraagd om het aan te schaffen, aldus het ministerie.