Gisteren heeft het demissionaire kabinet gepolst in de Tweede Kamer of er steun is om de dividendbelasting alsnog af te schaffen. De aanleiding hiervan is het besluit van Shell. Zij sluiten hun hoofdkantoor in Den Haag om een volledig Britse organisatie te worden.
Niet enthousiast
Het merendeel van de partijen in de Tweede Kamer is niet enthousiast over de afschaffing. Daarom is de kans klein dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Doel van de mogelijke afschaffing is het bedrijf overhalen om toch met het hoofdkantoor in Nederland te blijven. Maar daarnaast wordt het plan in kringen van regeringspartijen niet reëel geacht, zegt NOS.
Daarbij wordt verwezen naar de recente historie van het voorstel om de belasting voor internationale aandeelhouders af te schaffen. Dit stond in het regeerakkoord van het huidige, demissionaire kabinet. Er was uiteindelijk niet genoeg steun, daarom kwam het kabinet ervan terug.
In de schatkist zit 1,9 miljard euro. Veel fracties vonden dat dat beter voor anderen zaken gebruikt kon worden. Toen Unilever vorig jaar besloot het hoofdkantoor te verplaatsen naar Londen ondanks de belofte van afschaffing, was de verontwaardiging compleet.
‘Onaangenaam verrast’
Minister Blok van Economische Zaken is door het besluit van Shell ‘onaangenaam verrast’. Samen met staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft hij een poging ondernomen en mogelijkheden afgetast om het bedrijf toch in Nederland te behouden.
Daarbij kwam ook de dividendbelasting op tafel. Naast steun van de Kamer is er ook bevestiging nodig van Shell dat zo’n stap de organisatie op een andere gedachten zou kunnen brengen. Verschillende bronnen zeggen dat zo’n signaal er op dit moment niet is, aldus NOS.
Meer weten over dividendbelasting bezoek dan onze online kennisbank, Nextens Naslag.