De zelfregulering van de uitzendbranche werkt niet. Dat schrijft Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) in een brief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij suggereert de invoering van een vergunningsplicht voor uitzendbureaus.
Vordering van bijna tien miljoen
Aanleiding voor de brief is berichtgeving over het faillissement van payrollbedrijf Stipt. Het Financieel Dagblad schreef dat de fiscus en uitkeringsinstantie UWV bijna tien miljoen euro aan loonheffingen en sociale premies tegoed hebben. Het zijn slechts twee van de tientallen schuldeisers. De kans op betaling is echter klein, want Stipt ging in 2019 failliet.
Stipt was onder meer bekend door reclame in het Feyenoord-stadion. In 2018 verzorgde als payrollbedrijf de verloning van een paar duizend mensen, die werkzaam waren in de bouwsector. Het bedrijf had echter al jaren geen goede financiële administratie, deponeerde geen jaarrekeningen en had weinig kennis van bedrijfsvoering, schreef het FD. Het aantal openstaande schulden groeide, terwijl de eigenaar drie Porsches tot zijn beschikking had.
Keurmerk heeft weinig waarde
Van Dijk is verbaasd dat Stipt het keurmerk had van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Het keurmerk heeft weinig waarde als bedrijven toch op veel gebieden tekort schieten, vindt hij. “Hoe vaak zijn er in de afgelopen jaren misstanden met uitzendbureaus of payrollbedrijven geweest die een SNA-keurmerk hebben,” schrijft de PvdA’er. Hij vraagt of de ontwikkelingen bij Stipt reden zijn voor de invoering van een vergunningsplicht voor uitzendbureaus.
Van Dijk wil ook weten waarom de Belastingdienst en het UWV de problemen niet eerder hebben gesignaleerd. Ook is hij benieuwd of er een kans is op terugbetaling aan beide instituten en andere gedupeerden. “Hoeveel werknemers lopen vanwege het faillissement van payrollbedrijf Stipt inkomsten als loon, pensioenpremies, vakantiedagen et cetera mis,” schrijft hij.