Het Nederlandse kabinet en bedrijfsleven zijn blij met het brexitakkoord dat donderdag werd gesloten. Toch blijven er zorgen over de enorme veranderingen per 1 januari. Hoe groot de zorgen precies zijn zal pas blijken wanneer men het tweeduizend tellende handelsakkoord tussen de EU en het VK heeft doorgenomen.
Voorzichtig
Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok benadrukt dan ook dat er zeer weinig tijd is om het conceptakkoord te beoordelen. In een verklaring noemt hij het ‘moeilijke en unieke onderhandelingen’, die ‘onder hoge tijdsdruk’ plaatsvonden. De minister wil zo snel mogelijk een eerste toetsing naar de Tweede Kamer sturen. Dan kan het akkoord daar worden besproken.
Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen het akkoord maar blijven ook voorzichtig. Ze staan positief tegenover de strenge eisen in het akkoord. Die moeten zorgen voor een gelijk speelveld tussen Britse en Europese bedrijven. Maar de visserij komt er bekaaid vanaf stellen de organisaties.
Effecten in kaart brengen
Een deel van de uittredingsproblematiek is met dit akkoord ondervangen. Maar toch zullen de gevolgen voor flink wat ondernemers direct voelbaar zijn. Ook de ondernemingsorganisaties stellen de deal de komende dagen nog te moeten bestuderen om de effecten in kaart te brengen. Het Havenbedrijf Rotterdam waarschuwt dat er vertraging kan optreden omdat ondernemers hun lading niet van tevoren online kunnen aanmelden.
‘Ondanks alle voorbereidingen en voorzorgsmaatregelen bestaat de kans dat het logistieke proces in de eerste dagen van het nieuwe jaar minder soepel verloopt dan normaal.’, aldus het Havenbedrijf. Transport en Logistiek Nederland sluit zich daarbij aan. Ondernemers kunnen niet achterover leunen zegt de brancheorganisatie.
Termijn van coulance
Men moet zich voorbereiden op de nieuwe relatie met de Britten. Daarnaast is het verstandig te controleren of klanten en opdrachtgevers ook goed voorbereid zijn. Volgens brancheorganisatie voor de technologiesector FME zal de handelsdeal slecht uitpakken voor de economie van het VK.
‘De vraaguitval die hieruit voortkomt zal de technologische industrie hard raken’, aldus voorzitter Ineke Dezentjé. ‘Bedrijven in onze sector handelen vaak in kapitaalgoederen, waarop het eerst bezuinigd zal worden.’ FME vraagt dan ook om een ‘termijn van coulance’ zodat ondernemers niet direct in de problemen komen als blijkt dat zij niet aan de nieuwe regels voldoen, aldus het FD.