Het plan van voormalig staatssecretaris Menno Snel om spaartegoeden vanaf 2022 grotendeels vrij te stellen van de vermogensrendementsheffing wordt geschrapt. Zijn opvolger Hans Vijlbrief is op zoek naar een simpeler voorstel om rendement uit spaargeld en investeringen eerlijker te maken. Het plan van Snel zou spaartegoeden ontzien maar een hoog fictief rendement opleggen aan beleggen.
Reële rendement niet uitoverbaar
Het plan wordt “juridisch snel kapotgeschoten”, aldus Vijlbrief tegenover de Tweede Kamer. Het zou grote verschillen opleveren tussen de twee vermogensvormen. Deze zomer komt Vijlbrief met een nieuw voorstel. De D66’er wil daarbij de individuele heffingsvrije voet aanzienlijk verhogen. Nu bedraagt dit nog €31.000. Belasting van het reële rendement is volgens Vijlbrief niet uitvoerbaar, dat schrijft het FD.
Met het voorstel van Menno Snel zouden particulieren met enkel spaargeld op de bank vrijstellen van de spaartaks. Dat zou bij de huidige rente een belastingvrij spaarvermogen betekenen van €440.000. Dat zou goed nieuws zijn voor zo’n 1,4 miljoen spaarders in de Nederland. Het zou de grootste wijziging in de inkomstenbelasting zijn sinds 2001.
Vermogensrendementsheffing
Het misgelopen geld voor de Staat zou worden gecompenseerd door de hogere aanslag voor beleggers. Bij wie een rendement van 5,33% zou worden toegerekend. Naast de beslissing over de spaartaks zal Vijlbrief ook deze zomer moeten reageren op het juridisch advies over de toepassing van de vermogensrendementsheffing.
Regeringspartijen VVD en CDA zien hier liever eerder een beslissing over verschijnen. Een onafhankelijke commissie raadt aan om spaarder die in de periode 2013-2014 een te hoog fictief rendement is toegerekend te compenseren, aldus het FD.