De Hoge Raad heeft tegen de wil van de Belastingdienst in beslist dat een Nederlands verzekeringsconcern het gemaakte verlies in Indonesië mag aftrekken van de Nederlandse winstbelasting. Het gaat om een schadepost van meer dan €10 mln.
NN Group
Volgens de hoogste belastingrechter valt het verlies uit 2001 onder de liquidatieverliesregeling. De uitspraak komt op een moment dat uitgerekend de liquidatieverliesregeling ter discussie staat in de Tweede Kamer, tijdens een plenair debat over de belastingafdracht van multinationals met een hoofdkantoor in Nederland.
Zoals gebruikelijk is het arrest van de Hoge Raad geanonimiseerd maar de uitspraak gaatvrijwel zeker over ING NN. ING NN werd in 2014 gesplitst. De verzekeringen kwamen bij NN Group, het moederbedrijf van onder meer Nationale Nederlanden.
Moment van afronding
In 2010 rondde de verzekeraar de liquidatie van zijn dochterbedrijf in Indonesië af. Wat overbleef was een verlies van €10.810.000. Die schade werd opgevoerd in de vpb-aangifte voor 2010. Dit stond de fiscus niet toe en kreeg hierover gelijk van de rechtbank.
Volgens de Belastingdienst waren de Indonesische activiteiten in 2001 al eens in een andere dochterbedrijf ondergebracht en voortgezet. Daarmee startte de liquidatie 2001. Om liquidatieverliezen in Nederland te mogen aftrekken, mogen de betreffende bedrijfsactiviteiten echter niet worden voortgezet binnen hetzelfde concern. Dit om misbruik van de liquidatieverliesregeling tegen te gaan, schrijft het FD.
De Hoge Raad stelt dat dit echter moet worden beoordeeld op het moment dat de liquidatie wordt afgerond. En aangezien de verzekeraar in 2010 volledig was vertrokken uit Indonesië, mocht zij gebruikmaken van de verliesregeling.
Liquidatieverliesregeling ter discussie
De Tweede Kamer nam onlangs unaniem een motie aan waarin de regering wordt gevraagd binnen een half jaar onderzoek te laten doen naar de belastingafdracht van ondernemingen met een hoofdkantoor in Nederland. Omdat de vier regeringsfracties het oneerlijk vinden dat deze bedrijven in sommige gevallen geen belasting betalen over de winst die zij in Nederland behalen.
Zo heeft bijvoorbeeld Shell zo veel aftrekbare verliezen uit het buitenland, dat de winst in Nederland onbelast blijft. Daarnaast hebben ook Philips en AkzoNobel de afgelopen jaren geen vpb in Nederland betaald, aldus het FD.