Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief wil een einde maken aan de langdurige strijd over de vermogensrendementsheffing in box 3. Het belasten van het werkelijk behaalde rendement zou in zicht moeten zijn en dat zou wel eens een echte vermogensbelasting als gevolg kunnen hebben. Iets waar Helma Lodders van de VVD van gruwelt.
Tegenbewijsregeling
Het zou mogelijk moeten worden voor belastingbetalers om aan te tonen dat het werkelijke rendement op hun vermogen lager was dan de fiscus stelt. De staatssecretaris hoopt een dergelijke ‘tegenbewijsregeling’ vanaf 2022 te kunnen invoeren. Het moet als tussenstap fungeren naar het belasten van het reële rendement.
Het moet technisch mogelijk zijn om ‘van seconde tot seconde’ bij te houden hoeveel rendement wordt behaald. De vraag is wel hoe de Belastingdienst dit vervolgens in de systemen kan meenemen. Een alternatief systeem sluit Vijlbrief niet uit, schrijft het FD.
Niet gemakkelijk uitvoerbaar
Voor de genoemde tussenstap heeft de staatssecretaris juridisch advies gevraagd. Mensen met alleen spaargeld, om bijvoorbeeld in hun pensioen te voorzien, ondervinden nu vooral nadeel van de huidige forfaitaire regeling. Vanaf volgend jaar wordt uitgegaan van 4,5% tot 5,69% rendement bij een vermogen van meer dan €300.000 voor een echtpaar.
Vijlbrief gaf wel direct een waarschuwing. Zo’n regeling moet met de hand worden uitgevoerd. ‘Het is gemakkelijk te regelen, maar niet gemakkelijk uitvoerbaar’, aldus de D66-staatssecretaris tegenover de Tweede Kamer.
Verkiezingsprogramma’s
De verbetering van de werking van de vermogensrendementsheffing doet een echte vermogensbelasting opduiken in diverse verkiezingsprogramma’s. Zo ook in het programma van de partij van de staatssecretaris zelf. ‘Er zijn partijen die dat niet zo’n rare optie vinden omdat werkelijk rendement betekent dat er op sommige spaarvormen weinig binnenkomt. Het zou kunnen dat je dat op een nette manier moet doen met een vermogensbelasting’, aldus Vijlbrief.
Tweede Kamerlid voor de VDD, Helma Lodder schrok van de suggestie en wil direct de verzekering dat een vermogensbelasting deze kabinetsperiode niet op tafel komt te liggen. ‘En wat mij betreft ook niet de volgende’, aldus Lodders. Waarop de staatssecretaris zijn excuses aanbood.
Miljonairsbelasting
Vijlbrief stelde vervolgens dat hij alleen bedoelde dat het fiscaal-theoretisch mogelijk moet zijn én het rendement te belasten en mensen met heel veel vermogen extra te belasten. ‘Zo exotisch is dat niet, want dat hebben we ook gehad’, aldus Vijlbrief. Het is zeker niet de bedoeling om mensen bang te maken dat de staat binnenkort op de stoep staat.
Er zijn al diverse varianten voor belasting van vermogen aangedragen door ambtenaren. Die zullen op tafel komen te liggen wanneer een nieuw kabinet zal worden geformeerd. De linkse oppositiepartijen en regeringspartij D66 zijn voor een progressieve belasting op vermogensrendement. Plus voor de invoer van een ‘miljonairsbelasting’. Net als GroenLinks is D66 voor een vermogensheffing van 1% voor vermogens boven de €1 miljoen, aldus het FD.