Veel EU-lidstaten hebben twijfels of zij dit jaar al een besluit kunnen nemen over de introductie van een Europese belasting voor grote internetbedrijven, zoals Google en Facebook. In een debat tussen de 28 ministers van Financiën van de Europese Unie bleek dat zij zo’n digitaks in principe wel zien zitten, maar dat de meesten Europa eigenlijk te klein vinden om dit op eigen houtje te regelen. Zij willen liever een akkoord op het niveau van de OESO. Dat schrijft NRC.
3 procent omzetbelasting
Met een Europese digitaks zullen grote techbedrijven, waaronder Google, Facebook, Apple, Amazon en Microsoft, in de hele Europese Unie een omzetbelasting van 3 procent gaan betalen. Deze belasting geldt specifiek voor techbedrijven die gebruikersgegevens op digitale platforms uitbaten.
Eerlijke belastingverdeling
Europa wil met zo’n taks voorkomen dat de bedrijven belastingvrij kunnen verdienen aan de data van inwoners van Europese landen, in tegenstelling tot Europese databedrijven die vanuit de Unie opereren. Dit moet zorgen voor een eerlijkere belastingverdeling tussen digitale en traditionele economie.
Verschillende wensen
Flink wat landen hebben eigen wensen en bedenkingen. Het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje hebben al plannen voor een nationale omzetbelasting voor grote databedrijven, maar geven wel de voorkeur aan een internationale aanpak. Frankrijk wil dat lidstaten al in december instemmen met de invoering van een Europese belasting. Nederland en Ierland willen liever overleggen tot er een OESO-akkoord is.