De vanwege corona in het leven geroepen regeling waarmee werkgevers hun werknemers een onbelaste vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven wordt verlengd tot 1 juli. De regeling werd al twee keer eerder verlengd. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.
Nieuwe situatie
De verlenging betekent opnieuw uitstel van het moment dat een reiskostenvergoeding voor werknemers die thuiswerken door de fiscus als loon wordt gezien. Op dat moment moeten werkgevers namelijk loonheffingen over het uitgekeerde bedrag betalen. Er zijn wel steeds meer bedrijven die overgaan naar andere systemen. Waarbij thuiswerkdagen en kantoordagen verschillende vergoedingen krijgen, dat schrijft NOS.
“Zolang de vrijstelling er is kunnen werkgevers de oude regeling in stand houden”, zegt woordvoerder Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN. “Maar ondertussen worden vergoedingen wel steeds meer aangepast aan de nieuwe situatie.”
Minimaal aantal kantoordagen
De verwachting is dan ook dat ook na corona steeds vaker zal worden thuisgewerkt. Er zal minder worden gekeken naar een minimaal aantal kantoordagen. In de huidige regels mogen alleen werknemers die 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reizen rekenen op een belastingvrije vaste reiskostenvergoeding.
Tot nu toe zijn er in zeker 12 cao’s afspraken opgenomen over een thuiswerkvergoeding. Daarmee kunnen werknemers in de meeste gevallen een vergoeding krijgen voor zaken als elektriciteit, koffie en internet. Maar ook een vast bedrag voor een goede bureaustoel bijvoorbeeld.
Belastingmaatregelen
Omdat het goed mogelijkheid is dat iedereen in de toekomst meer thuis gaat werken onderzoekt het kabinet belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden, schrijft Vijlbrief aan de Kamer.
Dat kan dit jaar nog met de zogenaamde werkkostenregeling. Deze is voor dit en vorig jaar verruimd. Daarbij blijft er natuurlijk geld over omdat er bijvoorbeeld geen personeelsfeestjes worden gegeven tijdens de pandemie, aldus NOS.