De hersteloperatie bij de belastingdienst voor de toeslagen loopt stroef. De Tweede Kamer is kritisch en straft het demissionair kabinet af.
Onaanvaardbaar
De excuses en beloftes die het kabinet bij het opstappen vorige maand maakte zijn nog niet goed terecht gekomen. Van de 29.000 gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hebben er tot nu toe minder dan 1000 de beloofde tegemoetkoming ontvangen. Onaanvaardbaar vindt de Kamer tijdens een fel debat met demissionaire staatssecretaris Van Huffelen. Kritische geluiden klonken vanuit zowel de coalitiepartijen als de oppositiepartijen.
Belastingdienst
Kamerleden vragen zich af of de Belastingdienst het herstelproject waarin ouders gecompenseerd moeten worden wel aan kan. Van Huffelen zegt dat het van ‘groot belang’ is dat de afhandeling niet alleen snel, maar ook zorgvuldig gebeurt. Tegelijkertijd komen er meerdere signalen binnen, waaronder een brandbrief, dat medewerkers van de Belastingdienst boos en onrustig zijn. De grens van wat de medewerkers nog vanuit de politiek en het ministerie van financiën aankunnen is ‘nagenoeg bereikt’.
Discriminatiecursus
Aanleiding van de brandbrief is een verplichte anti-discriminatiecursus voor alle 30.000 medewerkers van de belastingdienst. De medewerkers vinden dat daarmee het beeld geschetst wordt alsof alle medewerkers van de Belastingdienst discrimineren. Volgens de vakbonden betrokken bij de brandbrief is er ook veel ongenoegen over onder andere een splitsing van de belastingdienst, verplichte screenings voor medewerkers van de Douane en de grote politieke druk die er nu op de Belastingdienst gezet wordt. ‘Het patroon van politieke besluiten, niet of onvoldoende luisteren naar medewerkers en generaliseren helpt niet bij het vinden van een oplossing om uit deze roerige tijd te komen’, schrijven de medewerkers in de brief.
1 Mei
Ondanks deze zorgelijke signalen, lijkt Van Huffelen vol te houden dat ze er vertrouwen in heeft ‘een heel eind te komen voor 1 mei’. Slachtoffers van de toeslagenaffaire kunnen zich tot 15 februari melden om aanspraak te maken op de vergoeding, die dan voor 1 mei op hun rekening moet staan. Behalve dat er weinig vertrouwen vanuit de Kamer is dat dit lukt, maken leden zich ook zorgen om de private schuldeisers die mogelijk al klaar staan. Gesprekken tussen Van Huffelen en deze schuldeisers hebben weinig resultaat gehad. De kans zit er dik in dat de private schuldeisers na 1 mei de schulden komen innen.
Enquête
Donderdag stemt de kamer over een parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire. Een parlementaire enquête wijst een commissie aan die informatie bij ministeries kan opeisen en betrokkenen onder ede kan verhoren. Dit zou een uitgebreider onderzoek zijn dan de eerdere parlementaire ondervraging van Commissie- Van Dam. De verwachting is dat een grote meerderheid van de Kamer vóór deze enquête stemt. Omdat er eerst nog een parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen loopt, zal de enquête over de toeslagenaffaire waarschijnlijk pas in de zomer van 2022 plaatsvinden.