De CO₂-heffing voor de industrie wordt niet uitgesteld. De omstreden maatregel is toch onderdeel van het Belastingplan dat op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het is nog niet bekend hoe hoog de heffing wordt, schrijft het Financieel Dagblad.
Overleg in Berlijn
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën maakte het nieuws dit weekend bekend tijdens het overleg met zijn Europese collega’s van financiën in Berlijn, aldus het FD. De staatssecretaris hoopt dat de invoering andere landen stimuleert om ook een nationale CO₂-heffing te introduceren. Dat kan voorkomen dat Nederlandse bedrijven activiteiten verschuiven naar andere landen.
Invoering in fases
De heffing is bedoeld als stimulans voor de vermindering van schadelijke gassen als CO₂, zodat Nederland kan voldoen aan het klimaatdoelen van Parijs. De belasting wordt gefaseerd ingevoerd. Bedrijven krijgen een vrijstelling die van 2021 tot 2030 steeds kleiner wordt. Dat geeft de industrie de kans om zich aan te passen.
Het FD meldde eerder dat de introductie waarschijnlijk zou worden uitgesteld. Het zou niet gepast zijn om bedrijven te confronteren met een extra belasting, terwijl ze volop te maken hebben met de coronacrisis. Een aantal grote bedrijven verzet zich bovendien tegen de heffing omdat ze vrezen voor hun concurrentiepositie. De heffing komt bovenop de prijs die ze al betalen voor de uitstoot van CO₂ volgens het Europese emissiehandelssysteem ETS.
Vliegtaks en digitaks besproken
Vijlbrief noemde in Berlijn ook de vliegtaks, waar de Tweede Kamer al akkoord mee ging. De staatssecretaris overweegt uitstel van de heffing, die nu nog voor 1 januari 2021 staat gepland. Door de coronacrisis heeft de luchtvaartsector het al zwaar. “Maar aan de andere kant: wanneer is het wel een goed moment? Het gaat hier wel om een manier van transport die nu nog op geen enkele manier wordt belast,” aldus Vijlbrief in het FD.
In Berlijn werd verder gesproken over een internationale digitaks en een minimumtarief voor de winstbelasting. Er zit volgens Vijlbrief beweging in het voorstel voor de minimum winstbelasting, waar de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) mee bezig is. Onderhandelingen voor de digitaks blijven moeizaam door verzet van de Verenigde Staten.