De steunmaatregelen van het kabinet van 17 maart, om de impact van de coronacrisis in te perken, zijn 2 april verder verruimd. Hierin is de mogelijkheid voor ondernemers om uitstel van betaling van belastingen te krijgen verder versoepeld en uitgebreid. De staatssecretaris zondert hierbij nadrukkelijk de dividendbelasting van dit verruimde uitstelbeleid uit. Dat is opvallend, stellen Gijs Fibbe en Luc Jacobs van Baker Tilly in het FD.
Liquiditeitspositie bedrijven
Het uitkeren van dividenden kan volgens de staatssecretaris de liquiditeitspositie van bedrijven verzwakken. Hij roept op om voorlopig geen dividenden uit te keren. Deze oproep is opmerkelijk, stellen de tax partners, omdat die op gespannen voet staat met het aangekondigde wetsvoorstel voor de introductie van een dga-tax.
Grote impact dga-tax
Die dga-tax houdt in dat dga’s die geld hebben geleend bij hun eigen BV, vanaf 2022 belasting moeten betalen als deze leningen hoger zijn dan 500.000 euro. De impact is groot. De maatregel treft 23.000 dga’s, die samen een schuld hebben van ruim 30 miljard euro aan hun vennootschappen. Daarmee hangt het mkb de komende twee jaar een belastingaanslag van 4,5 miljard euro boven het hoofd.
In de ijskast
De aflossing zal veelal plaatsvinden door het uitkeren van dividenden. Veel ondernemers zijn in 2019 al gestart met het afbouwen van hun rekening-courantschuld. Ook in 2020 legt dit weer beslag op beschikbare liquiditeiten in de BV. Iets wat het kabinet nu niet wil. Fibbe en Jacobs stellen daarom voor dat als de staatssecretaris zijn oproep kracht bij wil zetten, dat hij dan de dga-tax voorlopig in de ijskast moet zetten. Dat geeft ondernemers meer lucht.