Huizenbezitters kunnen binnenkort geen gebruik meer maken van een goedkope computergestuurde taxatie bij het oversluiten van hun hypotheek. Dit is het gevolg van een nieuwe leidraad van de Europese bankentoezichthouder. Banken, huiseigenaren en het kabinet zijn niet blij met de Europese richtlijn. De Nederlandsche Bank (DNB) zou zich nog kunnen verzetten tegen de regeling.
Honderden euro’s duurder
Maar vooralsnog lijkt het er niet op dat DNB dat zal doen. De nieuwe regels gaan van kracht vanaf de tweede helft van 2021. De alternatieve taxatie die veelal gebruikt wordt wanneer eigenaren meer willen lenen voor een verbouwing of bij andere ‘structurele wijzigingen’ mogen banken vanaf dat moment niet meer toestaan, dat schrijft het FD.
Een taxatie is dan al gauw honderden euro’s duurder dan voorheen. Hoeveel taxaties precies duurder worden is niet bekend maar vorig jaar werden 156 oversluitingen en tweede hypotheken aangevraagd. Samen zouden de jaarlijkse kosten kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro’s’, vreest de Vereniging Eigen Huis (VEH).
Modeltaxatie
DNB heeft tot en met woensdag om de Europese toezichthouder te laten weten of een uitzondering gemaakt zal worden. Een woordvoerder van DNB wil daarover niets kwijt maar zegt wel dat DNB waarde hecht aan ‘aan een geharmoniseerde toepassing van Europese wetgeving in heel Europa’. ‘Het zou helpen om een uitzonderingspositie aan te vragen, maar ik acht het niet waarschijnlijk’ zegt beleidsadviseur Robin Beentjes van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
De uitgebreide taxatie is nu alleen verplicht bij de aanschaf van een woning. Dan komt de taxateur ook vrijwel altijd over de vloer. De beoordeling bepaalt is grote mate wat het maximale leenbedrag voor de nieuwe hypotheek wordt. Sinds 2016 is daar dus een modeltaxatie oftewel computergestuurde waardebepaling bijgekomen, die kost drie tientjes. Een fysieke taxatie al snel €400 a €500.
Hoekstra positief
Als er geen uitzondering komt komt DNB lijnrecht tegenover het kabinet te staan. Minister Wopke Hoekstra van Financiën is wel te spreken over de modeltaxatie vanwege de lagere kosten. ‘Wat ons betreft moet het gebruik van modelmatig taxeren mogelijk zijn onder strikte regulering’, schreef hij in een zogeheten consultatiereactie.
De toezichthouder concludeerde zelf vreemd genoeg vorig jaar nog dat bij 95% van de taxaties de waarde die de taxateur toeschrijft aan de woning gelijk of hoger is dan de koopsom. Dat zou een ‘systematische overwaardering’ betekenen. De NVB denkt dat de oplossing ligt in een soort hybride taxatie waarbij statistische gegevens de basis vormen maar het uiteindelijke oordeel ligt bij een persoon, aldus het FD.