Van de 850.000 zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) betaalde in 2016 bijna 40 procent geen inkomstenbelasting. Zij verdienen simpelweg te weinig. Met 16.000 euro per jaar vallen zij onder de grens waarboven inkomstenbelasting wordt geheven. Als deze groep zzp’ers belasting zou moeten betalen, dan zou hun inkomen al snel niet meer boven de bijstandsgrens uitkomen, waardoor werken nauwelijks nog loont. Dat schrijft het FD op basis van gegevens van het CBS.
Meer zzp’ers zijn minder gaan verdienen
Het aantal zzp’ers groeide tussen 2014 en 2016 met bijna 5 procent. Uit onderzoek van ING blijkt dat er vooral in de sectoren transport en logistiek, zorg en onderwijs meer zelfstandigen bij kwamen. In diezelfde periode nam het aantal zzp’ers, dat geen inkomstenbelasting betaalde, toe met een kleine 12 procent. Die ontwikkeling duidt erop dat meer zzp’ers minder zijn gaan verdienen.
‘Oneerlijk voor mensen in vaste dienst’
Directeur Julius Kousbroek van WePayPeople, een payrollbedrijf dat het CBS de cijfers liet analyseren, ziet de groei niet als een positieve ontwikkeling. “Dat 351.100 ondernemende zelfstandigen geen belastingen betalen en dus niets bijdragen aan onze maatschappelijke voorzieningen, is te gek voor woorden.” Hij noemt de uitkomsten ‘oneerlijk’ voor de mensen die wel in vaste dienst werken. Oneerlijke concurrentie tussen goedkope zelfstandigen en dure werknemers ligt op de loer.