Staatssecretaris van Financiën Menno Snel lijkt verder in het nauw te komen door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Er zijn aanwijzingen dat Snel de Tweede Kamer niet voldoende heeft geïnformeerd over de schaal waarop burgers zijn gedupeerd door de handelswijze van Dienst Toeslagen.
Snel houdt mogelijk cruciale stukken achter
FD meldt dat Snel willens en wetens ‘cruciale stukken’ achterhoudt, waaruit zou blijken dat de dienst al in 2015 wist dat toeslagen op grote schaal onrechtmatig waren stopgezet. Volgende week moet de staatssecretaris zich in de Kamer verantwoorden. Zowel in de coalitie als bij de oppositie klinkt de waarschuwing dat Snel een groot probleem heeft.
‘Wel degelijk op de hoogte gesteld’
Snel laat via zijn woordvoerder weten dat hij de Kamer wel degelijk eerder op de hoogte heeft gesteld van de evaluaties uit 2015. Bepaalde documenten wil hij niet vrijgeven, omdat deze voor intern beraad waren. “Teneinde interne tegenspraak mogelijk te maken, is het van belang dat ambtenaren in vrijheid moeten kunnen adviseren, zodat alle argumenten voor en tegen kunnen worden uitgewisseld.” Daarom is het beleid van het kabinet om dit soort documenten ‘geen onderwerp te maken van politiek debat’.
Evaluaties CAF grotendeels onleesbaar
De evaluaties van de CAF-methode (Combiteams Aanpak Facilitators) die in 2017 naar buiten werden gebracht, zijn toen grotendeels onleesbaar gemaakt. In de leesbare passages staat onder meer dat het CAF ‘zijn toegevoegde waarde heeft bewezen’. De meerwaarde zit in ‘de aanjaagfunctie om op een andere manier met fraudesignalen om te gaan: snel, experimenteel en actueel acteren op bestaande en nieuwe fenomenen’.
Onterechte stopzetting en terugvordering
Deze CAF-methode leidde ertoe dat de kinderopvangtoeslag van honderden ouders onterecht is stopgezet en teruggevorderd. Van de 302 bekende casussen gaat Snel de ouders compenseren. “Het geduld van deze ouders is lang op de proef gesteld. Ik betreur dat. De ouders zijn lang ten onrechte als fraudeur bestempeld en behandeld. Vandaag komt daar een einde aan”, aldus staatssecretaris Snel.