De kinderen van Farm Frites-oprichter Gerrit de Bruijne hebben recht op een gedeeltelijke vergoeding van de schade door een mislukte belastingconstructie en een afgewezen schikking met de fiscus. De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat belastingadviseur Loyens & Loeff tekort is geschoten met zijn advies aan de familie. De schadevergoeding is vastgesteld op 20,9 miljoen euro.
Emigratie naar Curaçao
De Bruijne kreeg in de jaren negentig het advies om naar Curaçao te emigreren om te besparen op successierechten bij de overdracht van Farm Frites aan zijn kinderen. Het advies was afkomstig van Loeff Clays Verbeke, dat in 2000 opging in Loyens & Loeff. De Bruijne emigreerde in 1996. Toen hij twee jaar later terugkwam naar Nederland kreeg hij een aanslag van bijna 100 miljoen gulden (45 miljoen euro).
Aansprakelijk voor verkeerd advies
De Bruijne en de fiscus onderhandelden ruim een jaar over een schikking, maar Loyens & Loeff adviseerde om het laatste voorstel van de Belastingdienst niet te accepteren. Het gerechtshof gaf de fiscus uiteindelijk gelijk, waardoor De Bruijne meer verschuldigd was. De Bruijne en zijn kinderen stelden vervolgens hun adviseur aansprakelijk voor verkeerd advies over de verhuizing naar Curaçao en over de schikking met de Belastingdienst.
Beter resultaat na schikking
De rechtbank kwam tot de conclusie dat Loyens & Loeff te rooskleurig was over de kans om de rechtszaak tegen de Belastingdienst te winnen. De adviseurs hadden beter duidelijk moeten maken dat het winnen niet vanzelfsprekend was. Uit schriftelijke contact tussen de Belastingdienst en De Bruijne bleek dat beide partijen bereid waren tot een schikking ‘die zou hebben geleid tot een beter resultaat dan de huidige situatie’, aldus de rechter.
De adviseurs schoten tekort met hun advies om niet akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel van 35 miljoen gulden voor een uitstaande belastingschuld 97,5 miljoen gulden. “Dit is een reële gemiste kans. Er is dan ook sprake van vermogensschade die (de eiser) heeft geleden als gevolg van het verlies van een kans door het tekort schieten van Loeff c.s. in de advisering over de schikkingsonderhandelingen,” oordeelde de rechter.
Verhuizing niet geloofwaardig
Het advies over de verhuizing naar Curaçao kwam al ter sprake in een tussenvonnis in 2019. Ook hier schoot de belastingadviseur tekort, maar zeventig procent van de financiële schade was toch echt de schuld van De Bruijne zelf. Volgens het Financieel Dagblad was de verhuizing niet geloofwaardig omdat De Bruijne algemeen directeur bleef van Farm Frites en een tand- en huisarts in Nederland hield.
De schadevergoeding van 21 miljoen euro bestaat uit een bedrag van 13,7 miljoen euro voor de in maart overleden Gerrit De Bruijne en 7,2 miljoen voor zijn kinderen. Het vonnis in de zaak dateert al van 1 juli, maar werd pas afgelopen week gepubliceerd.
Aansprakelijkheidsverzekering voor schadegevallen
Loyens & Loeff kan eventueel in beroep gaan tegen het vonnis, maar heeft wel een aansprakelijkheidsverzekering voor schadegevallen. De website advocatie.nl meldt dat de schade bovendien deels terechtkomt bij een stichting. “Aangezien dit een zaak van zeer lang geleden uit de tijd van Loeff Claeys Verbeke betreft, komt de vergoeding van de schade deels terecht bij de stichting die toeziet op de afhandeling van oude zaken,” zegt een woordvoerder van Loyens & Loeff in een reactie.