Ondanks kritiek van de Raad van State houdt demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra, de rente op korte consumentenleningen op 10%.
Verlaging
De rente werd door Hoekstra verlaagd van 14% naar 10% om mensen met inkomensverlies door de coronacrisis te helpen. Maar het lijkt erop dat dit averechts zal uitpakken. Deze beslissing van Hoekstra leidt tot verliezen bij onder andere kleine flitskredietaanbieders en bij winkels die verkopen op afbetaling. SEO Economisch Onderzoek constateert in opdracht van Hoekstra dat wanneer zij stoppen met krediet verstrekken, de mensen die het geld snel nodig hebben nergens meer terecht kunnen. Wanneer zij niet meer daar terecht kunnen, zullen zij bijvoorbeeld moeten lenen bij illegale partijen of peperdure buitenlandse kredietverstrekkers.
Verlenging
De renteverlaging is met één jaar verlengd, wat betekent dat kredietverstrekkers nu al in de problemen komen, zegt SEO. De leningverstrekkers denken erover na niet meer leningen te verstrekken van enkele maanden die verlieslatend zijn. Wel kunnen zij langer lopende kredieten vertrekken, maar dat zal dan weer heel duur uitpakken voor de consument, die meestal al in de problemen zit. “Dit zijn meestal flexwerkers, zzp’ers en jongeren”, schrijft Hoekstra. Ook zegt hij dat de voortzetting van de tijdelijke maatregel het doel heeft om consumenten te beschermen.
Naast de Raad van State, waarschuwt ook het Nibud. Zij geven aan dat bij een klein krediet van 1000 euro dat drie maanden loopt, er met 10% rente maar 25 euro rente betaald hoeft te worden door de consument. De kredietverstrekkers maken vaak meer kosten dan maar 25 euro waardoor zo’n korte consumentenlening verliesgevend is voor hen, aldus het FD.
Verwachting
De Raad van State stelt dat de economie in Nederland eind dit jaar naar verwachting weer volkomen is hersteld. Maar Hoekstra geeft aan dat volgens het Centraal Planbureau de gevolgen van de coronacrisis nog doorwerken ook al is dat herstel inzicht. Ook stelt het CBS dat 8% van alle huishoudens in Nederland kampen met problematische schulden.
Volgens de regeringsadviseur is het noodzakelijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de renteverlaging. Daarnaast geeft Clemens Kool, hoogleraar macro-economie en internationale monetaire economie aan de Universiteit Maastricht, ook aan dat het belangrijk is om te kijken naar de gevolgen hiervan. Hij zegt: “Als nu goed wordt onderzocht hoe vraag en aanbod op een bepaalde maximale rente reageert, kan het beleid straks structureel worden aangepast”, aldus het FD.