Het puilt uit van de problemen bij de Belastingdienst. Of het nu gaat om de ICT, organisatie of cultuur van de dienst er is overal wat op aan te merken. Tientallen externe bureaus zijn met vele adviezen gekomen en grote aantallen moties moesten verbetering brengen. Bijvoorbeeld in het toeslagenstelsel waar de afgelopen tijd veel over te doen is geweest.
Taks is bereikt
Alleen al afgelopen vrijdag gingen er veertien brieven en onderzoeken over de Belastingdienst naar de Tweede Kamer. ‘Wilt u soms ook nog ons weekend verzieken?’ vroeg Renske Leijten van de SP aan staatssecretaris Menno Snel tijdens een Kamer-overleg over het functioneren van de fiscus. ‘Ik heb ook nog kinderen die me af en toe willen zien’ voegde ze toe.
Ook de normaal zo onverzettelijke Pieter Omtzigt van het CDA werd het te veel toen hij vrijdag alle stukken zag binnenstromen. Hij moest toegeven op te zien tegen het debat. En meldde dat het hem niet lukt de hele stapel door te nemen. Ik zit aan mijn taks van wat ik aan kan’.
Opgave groter dan gedacht
Snel lijkt zelf stug dezelfde boodschap uit te dragen. En blijft erkennen dat alle kritiek terecht is en dat er hard aan wordt gewerkt. Ook geeft de staatssecretaris toe dat hij snapt dat het frustrerend is. ‘Zelfs al doen we alles goed, dan gaat het nog jaren duren’, aldus de staatssecretaris.
Toch liet ook de D66 voorman blijken dat het gehele dossier ook hem frustreert toen hij de zin toevoegde ‘En dat zeg ik niet om van het politieke gezeik af te zijn’. De opgave is dan groter dan hij bij aantreden had verwacht. Maar om alles op één hoop te gooien en chaos te noemen gaat hem te ver.
Grote confrontatie
Naast de kritiek van de oppositie zijn ook CDA en VVD het geduld aan het verliezen. ‘We kunnen niet op deze manier blijven rondcirkelen’ zei Helma Lodders van de VVD. Alleen uit eigen partij kreeg Snel bijstand van Steven van Weyenberg die noemde dat onder andere de Kamer zelf het allemaal ook wel erg ingewikkeld heeft gemaakt.
Ondertussen nadert een grote confrontatie over de ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag. De zogenaamde CAF-11 kwestie. De ingelaste nadere onderzoeken moeten binnen enkele weken zijn afgerond. Dan wacht de politieke verantwoording nog. Snel zal onder andere moeten kijken hoe de ouders kunnen worden gecompenseerd.
Geen vertrouwen
Omtzigt wil de schuldige ambtenaren voor de rechter zien verschijnen en heeft ook geen vertrouwen in het onderzoek zolang de hoge ambtenaren van de fiscus er zelf bij betrokken zijn. Op de vraag of dat zo is kwam Snel, die de Kamer normaal gretig en uitvoerig beantwoordt, met een afgemeten ‘nee’, aldus het FD.