Staatssecretaris Menno Snel nam gisteren zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire en stapte op. In de afwikkeling van de kwestie kwamen steeds nieuwe blunders naar boven die hem uiteindelijk de das om deden. Het contrast tussen de verdiensten van de staatssecretaris en de toeslagenaffaire is groot.
Verder uit het zicht
Zo werkte Snel de afgelopen tijd hard aan de reorganisatie van de Belastingdienst, het Belastingplan en de aanpak van belastingontwijking. Toch verloor Snel afgelopen week de steun van de Kamer. ‘Als ik onderdeel van het probleem word, is dat het moment om af te treden’, aldus de staatssecretaris.
Zijn vertrek zorgt er wel voor dat de oplossing voor de problemen bij de fiscus verder uit het zicht raken. Een opvolger is al moeilijk te vinden en zal in eerste instantie als waarnemer optreden. Over maximaal 14 maanden zijn er weer verkiezingen.
Strafrechtelijk vervolgd
De opvolger, die vermoedelijk pas volgend jaar na het kerstreces aantreedt zal het moeilijk krijgen. D66 zal nog een hele kluif hebben aan het vinden van een nieuw bewindspersoon die de uitvoeringsproblemen van de Belastingdienst op zich neemt. Snel is al de derde staatssecretaris op Financiën die in grote politieke problemen komt door het functioneren van de dienstonderdelen, dat schrijft het FD.
Snel voorspelde gisteren al nieuwe problemen die hardnekkiger zullen zijn dan hij hoopt en wil. Het feit dat de vaste Tweede Kamercommissie onderzocht of Snel en zijn ambtenaren strafrechtelijk vervolgd konden worden zou wel eens een belangrijke rol kunnen hebben gespeeld bij het besluit van de staatssecretaris.
Overnemen van het stokje
CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra neemt voorlopig zijn portefeuille waar. Zijn eerste taak wordt om alles wat Snel in gang zette om gedupeerde ouders ‘zo veel mogelijk recht te doen’ voortvarend uit te voeren. Daarbij zal Hoekstra nog drie nieuwe rapporten op zijn bureau ontvangen die tijdens de kerst of vlak erna zullen zijn afgerond.
Een forensisch onderzoek naar de gang van zaken in de jaren 2013-2014, toen Eric Wiebes verantwoordelijk was, door de Auditdienst Rijk. Daarnaast komt er nog een vervolgrapport van de commissie-Donner naar de fraudejacht op nog eens duizenden ouders buiten de bekende zaak van een Eindhovens gastouderbureau. En de Autoriteit Persoonsgegevens is bezig met een onderzoek naar etnisch profileren bij de Belastingdienst, aldus het FD.