De lijst van Belastingparadijzen die de Europese Unie hanteert, dreigt volgens Oxfam Novib een tandeloze tijger te worden in de aanpak van belastingontwijking. De ontwikkelingsorganisatie is aan de hand van de criteria van de EU nagegaan welke landen op de zwarte en grijze lijst van belastingparadijzen komen te staan. Dat schrijft het FD.
Fiscaal beterschap?
Naar verwachting zullen De Bahama’s, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Panama, Guernsey, Jersey, Isle of Man en Hongkong van de grijze lijst verdwijnen. Op die lijst staan landen die fiscaal beterschap hebben beloofd, zodat zij niet door de EU worden aangemerkt als belastingparadijs. Volgens Oxfam zijn die verbeteringen in veel gevallen een wassen neus.
Nadelige aanpassingen belastingregels
Landen die toezeggen mee te werken aan de bestrijding van belastingontwijking door multinationals, kunnen rekenen op verwijdering van de grijze lijst. In sommige gevallen pakt de aanpassing van de belastingregels zelfs nadelig uit. Voor de EU is een belangrijk criterium dat buitenlandse ondernemingen niet anders mogen worden behandeld dan binnenlandse bedrijven. Hongkong heeft dit opgelost door bedrijven van eigen bodem dezelfde belastingvoordelen te geven als multinationals, aldus Oxfam. Hierdoor betalen alle bedrijven minder winstbelasting.
Lees ook:
CPB: ‘bronbelasting niet genoeg om belastingontwijking tegen te gaan’
Herziening zwarte en grijze lijst
Volgende week dinsdag buigen Europese ministers van Financiën zich over de jaarlijkse herziening van de zwarte en grijze lijst. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister Hoekstra van Financiën dat tijdens voorbereidende vergaderingen duidelijk is geworden dat een grote groep landen inmiddels volledig voldoet aan de minimumstandaard van de EU en dus van de grijze lijst verdwijnt. Het aantal landen op de zwarte lijst zal stijgen, aldus de minister. Nederland kent sinds het begin van dit jaar een eigen zwarte lijst, waarop 21 belastingparadijzen staan.
Zwarte lijst EU
Op de zwarte lijst van de EU staan op dit moment Amerikaans Samoa, Samoa, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Trinidad en Tobago. Oxfam juicht de EU-lijsten toe, maar zegt te vrezen dat deze weinig effect zullen hebben als de ‘beruchte belastingparadijzen’ ontbreken. Sinds de invoering uit de organisatie bovendien kritiek op het feit dat EU-lidstaten per definitie buiten schot blijven. Oxfam meent dat Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland op de zwarte lijst moeten staan, omdat multinationals via deze landen winst wegsluizen om belasting te ontlopen.