Britse en Europese onderhandelaars hebben overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Aansluitend heeft de partij van de Britse premier Theresa May ingestemd met de afspraken over de uittreding. Dat meldt het FD.
Uittredingsakkoord gepubliceerd
De Europese Commissie heeft het uittredingsakkoord en de hoofdlijnen van de politieke verklaring gepubliceerd. Het gaat over een flink pakket met 585 pagina’s, 185 artikelen en drie protocollen, die moeten garanderen dat de Britten op 29 maart volgend jaar op een goede wijze de EU verlaten. Het werk is echter nog niet voorbij. Brussel en London moeten na de Brexit nog een aantal knopen doorhakken. Zo wachten er moeilijke onderhandelingen over een handelsakkoord.
Meer voorbereidingstijd
De huidige deal geeft het bedrijfsleven meer tijd om zich voor te bereiden op de Brexit. Een overgangsperiode is namelijk onderdeel van de afspraken, wat betekent dat de Britten de EU verlaten op 29 maart volgend jaar, maar dat ze tot eind 2020 blijven aangesloten bij de Europese interne markt en de douane-unie. Halverwege 2020 moet worden besloten of er meer tijd nodig is om de onderhandelingen over een handelsakkoord af te ronden, of dat de overgangsperiode verlengd moet worden.
Evaluatiemechanisme
Voor Noord-Ierland komen er nog aanvullende regelingen, die Ierland de zekerheid moeten bieden dat er geen harde grens op het Ierse eiland komt. De partijen hebben bovendien ook een evaluatiemechanisme afgesproken. Een akkoord hierover was voor beide partijen van groot belang. De EU wilde voorkomen dat de Britten eenzijdig uit de douane-unie konden stappen, terwijl London de zekerheid wilde dat het niet eeuwig aan de douane-unie vast zou zitten.