De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling komt met een voorstel niet alleen techreuzen belasting te laten betalen op de markten waar ze actief zijn maar ook andere grote bedrijven. Het voorstel zou een doorbraak kunnen betekenen in een langlopende discussie. Afgelopen woensdag publiceerde de denktank van de 36 rijke landen het voorstel dat regeringen de macht zou geven om grote buitenlandse bedrijven te belasten die in hun land actief zijn.
In de huidige situatie betalen de multinationals winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn maar niet waar ze het meest verdienen. Apple heeft bijvoorbeeld het Europese hoofdkantoor in Ierland terwijl het grote deel van de Europese inkomsten in Duitsland en Frankrijk worden gegenereerd. In Ierland wordt slechts 12,5% vennootschapsbelasting betaald. Met de voorgestelde OESO-maatregel zou Apple overal winst belasting betalen, dat schrijft het NRC.
Het voorstel kan de bestaande praktijk van de vennootschapsbelasting op zijn kop kan zetten. Het gaat om dan ook om een ‘nieuw recht om belasting te heffen’ is te lezen in het gepubliceerde document.
Jaaromzet boven 750 miljoen
De laatste dertig jaar is de VPB wereldwijd flink gedaald wat voor onvrede zorgt. Vooral in Europa is er de laatste tijd kritiek op de grote Amerikaanse techreuzen die weten te ontkomen. De in Parijs gevestigde organisatie stelt een drempel bedrijven met een jaaromzet van boven 750 miljoen euro voor. Het zou gaan om alle multinationals die direct goederen of diensten leveren aan buitenlandse consumenten. Met uitzondering van grondstoffenbedrijven en toeleveranciers.
Details
Niet alleen de 36 OESO-landen zijn betrokken bij de discussie. Ook de VS, Japan maar ook China en India doen mee. In totaal gaat het om 134 landen. Alle deelnemende landen moeten nu tot een akkoord komen op basis van het OESO voorstel. Veel details zijn nog niet uitgewerkt. In het voorstel dat er nu ligt staat bijvoorbeeld niet dat de huidige VPB zal worden afgeschaft. Belangrijke open vragen zijn onder andere:
- Moet er een minimum belastingtarief komen?
- Over welk deel van de buitenlandse winst moet belasting betaald worden?
- Hoe voorkom je dat bedrijven dubbele belasting betalen?
Principeakkoord
Begin volgend jaar moet er een principeakkoord komen wat nog een flinke klus zal blijken. Komende week praten de ministers van de G20 landen over het OESO-voorstel.
Het voorstel is gebaseerd op taaie discussies waaraan ook niet-OESO-staten deelnemen. Naast OESO-lidstaten als de EU-landen, de VS en Japan doen ook bijvoorbeeld China en India mee. Frankrijk startte kort geleden al een speciale digitaks tot ergernis van de VS. Het nieuwe voorstel komt de Amerikanen tegemoet door niet alleen de grote techreuzen aan te pakken. Duitse autofabrikanten en Franse modebedrijven zouden met de maatregel ook in de VS winstbelasting gaan betalen, aldus het NRC.