“Riante fiscale prikkels voor zelfstandigen zijn niet bevorderlijk voor echt ondernemerschap, maar dragen bij aan een groot verschil in belastingheffing in vergelijking met werknemers”, schrijft De Telegraaf naar aanleiding van een rapport van OESO, de denktank van industriële landen.
Lagere kwaliteit van banen
Het aantal zzp’ers in Nederland heeft een grote vlucht genomen. OESO maakt zich met name zorgen over laagbetaalde zzp’ers. “De ontwikkeling van zelfstandigheid kan resulteren in een lagere kwaliteit van banen. De zelfstandigen betalen niet mee aan ziekte- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, terwijl dat voor werknemers verplicht is. Daardoor staan ze bloot aan grotere financiële risico’s bij ziekte.”
Zelfstandigenaftrek
Het kabinet is niet van plan om de zelfstandigenaftrek in de ban te doen. Wel wil minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de laagstbetaalde zzp’er meer bescherming bieden. Onlangs liet hij aan de Tweede Kamer weten dat die nieuwe aanpak nog op zich laat wachten.
Inkomensondersteuning
FNV wil niet dat er zomaar in de zelfstandigenaftrek wordt gesneden, zo staat in een recent verschenen rapport over zzp’ers: “De fiscale faciliteiten functioneren ook als inkomensondersteuning en stelt mensen in staat het hoofd boven water te houden. De FNV gaat niet zonder meer akkoord met maatregelen die het inkomen van leden direct raken. De fiscale faciliteiten voor zelfstandigen kunnen niet zomaar worden afgebouwd of beëindigd.”
Financiële bescherming
Als zzp’ers meer financiële bescherming krijgen, zoals de OESO voorstelt, dan kunnen de fiscale voordelen wel worden afgebouwd. “Als zelfstandigen collectief kunnen onderhandelen, goede tarieven krijgen, zijn verzekerd bij langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid en pensioen kunnen opbouwen, is afbouw reëel”, aldus vakbond FNV.