De belastingdruk loopt op voor de Nederlandse banken. De banken dragen flink meer belasting af dan multinationals of het doorsnee bedrijfsleven. Dat zei Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in zijn nieuwjaarstoespraak op maandag. ‘Voor banken in Nederland geldt in ieder geval dat zij fiscaal hun steentje meer dan bijdragen.’
Winstgevendheid onder druk
De NVB heeft zich nooit eerder uitgesproken tegen de belastingdruk, die sinds de crisis is toegenomen. Een lobby tegen de belastingdruk was voorheen dan ook onmogelijk vanwege het gebrek aan maatschappelijk vertrouwen in de financiële sector. De uitspraak komt op een moment dat de winstgevendheid van de banken onder druk staat door onder andere de lage rente, dat schrijft het FD.
De drie grootbanken betaalden in 2018 zo’n €2 miljard aan vennootschaps- en bankenbelasting. Met de komende beperking van de aftrekbaarheid van vreemd vermogen, de afschaffing van de aftrek van bepaalde converteerbare obligaties komt dat uit op een belastingdruk van ongeveer 31,5%, aldus Buijink. De beloofde lastenverlichting die de regering had beloofd is daarbovenop ook nog uitgesteld.
Bankenunie
Naast de belastingdruk betalen banken ook nog een bijdrage aan het resolutiefonds en het depositogarantiestelsel. Die worden afgedragen in het geval banken zouden omvallen binnen de muntunie. De NVB-voorzitter benadrukt dat al deze lasten ten koste gaan van investeringen in dienstverlening. Of om te blijven concurreren in Nederland en Europa.
Volgens de banken lobbyist doet de Europese Centrale Bank zijn best om de Europese bankensector te consolideren. De eerste stap daarin is een bankenunie. Het is belangrijk dat de Nederlandse banken daarin een rol spelen en niet op achterstand komen te staan. Buijink zou graag zien dat de politiek meer voor de banken opkomt, zowel in Europa als in de concurrentie met Amerikaanse banken, aldus het FD.
De uitspraken van Buijink komen opvallend genoeg op dezelfde dag dat ABN Amro bekend maakt dat de spaarrente vanaf april wordt verlaagd naar 0%.