De verwachting is dat het kabinet vandaag met een extra coronapakket komt om de zwaarst getroffen sectoren, zoals de horeca, te steunen. Dit volgt nadat veel ondernemers hebben geklaagd dat de steunpakketten minder voordelig waren dan het kabinet eerst voorhield.
Veel klachten over NOW
De klachten over de NOW-regeling stapelen zich op. Veel ondernemers, vooral in de horeca, trekken dan ook luid aan de bel. Sinds half oktober is de horeca dicht en de onvrede groeit. Hoewel er uitstel is verleend door de Belastingdienst, blijven de blauwe enveloppen op de mat vallen en loopt de huur van panden gewoon door.
Een ondernemer in de horeca kwam erachter dat als zijn chef en souschef vrijwillig op zouden stappen tot de horeca weer open kan, hij er duizenden euro’s op achteruit zou gaan met de NOW-regeling. Volgens instanties is dit precies waar de regeling voor is: bedrijven en banen in stand houden zolang het virus de economie beperkt. Maar in de NOW3 zou er juist ruimte moeten zijn voor reorganisaties. Toch blijkt dat volgens deze ondernemer en zijn financieel adviseur niet zo te zijn, schrijft het FD.
Te snel doorgevoerd en niet goed doordacht
Volgens critici is de NOW3-regeling ‘te snel doorgevoerd en niet goed doordacht’. Berekeningen van de eerdergenoemde financieel adviseur laten zien dat de tegemoetkomingen in de regeling niet voldoende zijn om bedrijven te behoeden van faillissement. Dit zou komen doordat bedrijven bij zwaarder omzetverlies naar verhouding minder compensatie ontvangen. Loonkosten van ondernemers die meer dan 60% omzet hebben verloren zouden volgens de NOW-norm voor 80% gedekt moeten worden. Echter blijkt dit bij berekening van de financieel adviseur niet zo te zijn. Ditzelfde is volgens de financieel adviseur van toepassing op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), dat ook bedrijven met grotere omzetdalingen zou benadelen.
Het UWV verwacht dat de horeca dit kwartaal gemiddeld 75% omzetverlies op zal geven. Dit zou betekenen dat veel zaken zware verliezen zullen lijden dankzij de scheve subsidieopbouw. ‘Dat is echt een fout in de opzet’, schrijft het FD.