De brexit zorgt voor problemen bij kleine webwinkels. Bij het versturen van pakketjes naar het Verenigd Koningrijk (VK) komt nu flink wat papierwerk kijken. Omdat het VK geen onderdeel is van de Europese Unie zijn er naast douaneformaliteiten ook nieuwe Britse btw-regels om rekening mee te houden.
Rompslomp
Voor sommige webwinkels is het zelfs een reden geen producten meer aan Britse klanten te leveren. Met alle rompslomp en onduidelijk is het makkelijker om een pakketje naar China te versturen. Volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org gebeurt het weigeren van Britse klanten nog niet massaal.
De regels op het gebied van btw zijn sinds 1 januari veranderd. Door de brexit worden EU-landen en het Verenigd Koninkrijk voor de btw niet meer als één land gezien, en mogen ondernemers tot een bepaald bedrag niet meer gewoon de Nederlandse btw in rekening brengen, schrijft NOS.
Brits btw-nummer
Voor leveringen onder de 135 pond moeten Europese webwinkels btw innen voor de Britse fiscus. Daarvoor is een Brits btw-nummer nodig. Verschillende ondernemers die zo’n Brits nummer hebben aangevraagd hebben nog niets ontvangen. De Britse belastingdienst loopt ontzettend achter met het verstrekken van de gegevens.
Maar er zijn nog meer obstakels. Zo is nog onduidelijk hoe het terugvragen van belastingen gaat, wat voor systeem er wordt gebruikt en of er kosten aan zijn verbonden. Ook zijn er hogere verzendkosten en mogelijk langere levertijden.
Aan de deur
Bij pakketten boven de 135 pond moet de Britse klant zelf de belastingen betalen. Behalve de btw zijn dat ook eventuele invoerrechten en de kosten voor de aangifte bij de douane. In die gevallen moet de klant dus aan de deur de btw betalen. Onhandig en niet erg klantvriendelijk vinden veel ondernemers.
Daarom zijn sommige webshops bezig om de btw afhandeling weg te nemen bij de klant. Bijvoorbeeld via de vervoerders. De aanpassingen van het proces kosten wel tijd. Er zijn bijvoorbeeld extra registraties en papierwerk voor nodig. Thuiswinkel.org verwacht dat alleen ondernemers die een grotere omzet in het Verenigd Koninkrijk hebben de moeite zullen nemen. Voor de anderen is het het niet altijd waard, aldus NOS.