De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) komt met een nieuwe anticorruptielijst voor banken, accountants, fiscalisten en trustkantoren. De lijst met 72 aanwijzingen en handvatten moet de strijd tegen corruptie verder opvoeren en helpen bij de detectie van bijvoorbeeld steekpenningen.
Extra werk
FIU is het overheidsorgaan waar instellingen verplicht ongebruikelijke transacties moeten melden. De inlichtingendienst is vooral bekend van meldingen met betrekking tot terrorismefinanciering en witwassen van crimineel geld. Jaarlijks analyseren ze zo’n 400.000 meldingen van ‘ongebruikelijke transacties’. FIU-hoofd Hennie Verbeek erkent dat de nieuwe lijst mogelijk voor extra werk kan zorgen bij compliance-afdelingen van financiële instellingen. Toch is ze niet bang dat de FIU de financiële sector hiermee overvraagt, schrijft het FD.
Het is volgens Verbeek de enige manier om een goed beeld te krijgen van de financiële sector. Er heerst al een hoge meldingsbereidheid bij instellingen en bedrijven meent het FIU-hoofd. En er is ook een intrinsieke bereidheid om extra inspanningen te doen. Daar moeten dan wel goede handvatten tegenover staan. De checklist moet daarbij helpen.
Koepelorganisatie
De anticorruptielijst is niet alleen een Nederlands initiatief. De financiële inlichtingendiensten van 164 landen werken samen in de koepelorganisatie Egmont Group. De lijst is tijdens een conferentie van de groep in Den Haag vastgesteld. Alle aangesloten diensten hebben daarvoor lijsten met corruptie indicatoren aangeleverd.
Op basis daarvan zijn verschillende proefprojecten gedraaid. In Nederland leidde dat in drie maanden tot drie dossiers met aanwijzingen voor corruptie. Geen slecht resultaat dus.
Meer investeren
Op de nieuwe checklist staan ook bekende waarschuwingen. Bijvoorbeeld dat steekpenningen bijna nooit rechtstreeks naar de ontvanger gaan maar meestal eerst naar familieleden of medewerkers. Deelnemers aan de pilot hebben aangegeven dit wel degelijk waardevolle informatie te vinden.
Minister Grapperhaus maakte vorige week nog bekend meer te willen investeren in FIU Nederland. Onder andere voor meer mankracht en IT-systemen, aldus het FD.