Steeds meer landen overwegen een invoering van belastingen voor grote technologiebedrijven, in navolging van de Europese Unie. Zuid-Korea, India en tenminste zeven andere Aziatische landen, evenals Mexico, Chili en ander Zuid-Amerikaanse landen, overwegen een belasting op basis van omzet in plaats van winst, oftewel de ‘digitaks’. Dat schrijft het FD.
Fysieke aanwezigheid
Bedrijven zoals Facebook en Alphabet betalen volgens de EU te weinig belasting, omdat volgens de huidige regels alleen bij fysieke aanwezigheid van bedrijven winst-of vennootschapsbelasting kan worden geheven. Digitale ondernemingen hebben echter gebruikers in landen, zonder dat zij daar fysiek aanwezig zijn. Winsten worden geboekt in fiscaal aantrekkelijke landen. De Commissie wil die winst echter toeschrijven aan de gebruikers.
Zuid-Korea
Ook in Zuid-Korea wordt op dit moment gesproken over het invoeren van een digitaks. De technologiebedrijven zouden in dat land het afgelopen jaar ruim 3,8 miljard dollar hebben omgezet en slechts 77.000 euro aan belasting hebben betaald. De EU is een referentiepunt voor veel Aziatische landen en veel volgen het voorbeeld.
Weerstand
De Europese plannen staan nog niet in beton gegoten, dankzij weerstand van landen zoals Nederland, Ierland en Zweden. Een aantal landen heeft al aangegeven de belasting sowieso door te willen zetten. Het Amerikaanse senaat heeft echter stevige kritiek op de plannen. Volgens de senatoren is de belasting op digitale diensten discriminerend voor Amerikaanse bedrijven.