Vorige week kwam het kabinet met een verrassende wending: er komt toch een CO2-heffing. Tot onvrede van de industrie; zij vrezen voor een verslechtering van de internationale concurrentiepositie en banenverlies. De heffing zou Nederlandse bedrijven volgens hen namelijk benadelen ten opzichte van landen zonder CO2-taks.
Nederland niet de enige
Nederland is echter niet het enige land waar een CO2-belasting komt, meldt het NOS. Zo zijn er ook plannen in buurland België. Landen zoals Zweden, Noorwegen en Frankrijk hebben de belasting zelfs al.
Emissiehandelssysteem
Op dit moment betalen Nederlandse bedrijven voor hun uitstoot door middel van het Europese emissiehandelssysteem: 20 euro per ton uitstoot. Daar komt mogelijk een bedrag bovenop door de CO2-heffing.
Meerdere belastingen
In een aantal landen betalen bedrijven nu al meerdere belastingen over hun uitstoot, zoals in Zweden. De prijs per ton uitstoot ligt daar flink hoger dan in andere landen, namelijk 112 euro. Ook in Noorwegen is er een extra CO2-heffing. Daar betalen bedrijven 52 euro per ton uitstoot. Het Verenigd Koninkrijk en IJsland kennen tevens extra heffingen. In bijna al deze landen zijn er echter wel uitzonderingen voor de industrie. De heffingen worden dus betaald door bijvoorbeeld de transportsector, bouw en elektriciteitssector.
‘Andere landen zullen volgen’
Hoogleraren stellen tegen NOS dat zij verwachten dat veel andere landen ook snel een aanvullende CO2-taks zullen invoeren. Het VNO-NCW wijst er echter op dat dit anders ligt voor de industrie, omdat die nog in veel landen een uitzonderingspositie geniet.
Hoogte heffing onbekend
Hoe hoog de heffing gaat uitvallen is nog niet bekend. Het kabinet laat nieuwe voorstellen doorrekenen en komt eind april met definitieve klimaatplannen. Eind januari pleitten 71 economen nog voor een heffing van 50 euro per ton koolstofdioxide.