Vijf jaar na de onthullingen van de Panama Papers is de Nederlandse schatkist 14 miljoen euro rijker.
Wijdverspreid
In 2016 lekten de Panama Papers en onthulde een internationaal journalistiek onderzoek dat belastingontwijking via het Zuid- Amerikaanse land een wijdverspreide constructie is. Uit de papers bleek dat niet alleen politici, beroemdheden, criminelen en multinationals- de usual suspects- maar ook veel kleine ondernemers belasting ontweken. Vijf jaar na de onthullingen is er dankzij de Papers 1,6 miljard euro aan ontweken belasting geïnd, waarvan 14 miljoen voor de Nederlandse schatkist, zo meldt Trouw.
Summier
Op basis van informatie uit de Panama Papers heeft de Belastingdienst belastingcorrecties, rentes en boetes op kunnen leggen voor ontweken belastingen. De Belastingdienst zegt echter dat het moeilijk is aanslagen op te leggen aan bedrijven die opdoken in de Papers. Het bewijs is vaak te summier en moeilijk uit het buitenland of bij de persoon of onderneming te achterhalen. Toch heeft de dienst inmiddels 150 onderzoeken afgerond en lopen er nog minstens 20.
Onderzoek
Internationale samenwerking en data delen, bijvoorbeeld met Duitsland, heeft al geholpen met het verder helpen van onderzoeken. Alle Nederlanders die opdoken in de Papers hebben van de Belastingdienst een brief ontvangen met de mededeling dat ze bekend zijn bij de dienst. De ontduiker had dan zelf nog de kans om ontbrekende documenten toe te sturen. Gebeurde dat niet, dan stelde de Belastingdienst een onderzoek in.