Nederland en Rusland zijn in onderhandeling over de aanpassing van het belastingverdrag tussen de beide landen. Het Russische ministerie liet vorige week woensdag weten het verdrag te willen herzien. Rusland wil meer belasting kunnen heffen op dividenden en rentes die naar Nederland gaan. President Vladimir Poetin kondigde al in maart aan dat Rusland vanaf volgend jaar 15% belasting wil heffen op rente- en dividendbetalingen die buiten het land terechtkomen.
Brief uit Moskou
In het bestaande verdrag uit 1998 heft de Russische federatie geen bronbelasting op rente en royalty’s. Voor zogenaamde deelnemingsdividenden hanteert het land een tarief van 5%. Dat zijn winstuitkeringen aan bedrijven die voor meer dan 25% deelnemen in Russische ondernemingen. Dividend voor gewone beleggers wordt tegen 15% belast.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft bevestigt dat het ministerie vorige week dinsdag een brief heeft gekregen uit Moskou met de Russische wensen. Eerder kregen Cyprus, Luxemburg en Malta al vergelijkbare brieven, dat schrijft het FD.
Tussenschakel
Nederland en Rusland voeren als sinds 2014 besprekingen over amendering van het huidige fiscale verdrag. Het verzoek om herziening kwam eerder ook van de Russen. In 1997 schreef toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo (D66) aan de Tweede Kamer dat bijna alle Nederlandse wensen waren gerealiseerd in het verdrag met Rusland.
De belastingverdragen zijn bedoeld om te voorkomen dat particulieren of bedrijven in meerdere landen dezelfde belasting moeten betalen. Na de val van de Sovjet-Unie ontdekten vermogende Russen en Russische bedrijven echter dat Nederland als tussenschakel gebruikt kon worden om minder belasting te betalen. Via Nederland belanden de inkomsten uiteindelijk in de echte belastingparadijzen.
Belastinginkomsten verhogen
De aankondiging van Poetin kwam gepaard met dreigementen van een eenzijdige opzeggen van belastingverdragen van landen die de Russische eisen niet accepteren. De lage olieprijs samen met de corona-uitbraken zijn extra reden voor Moskou om de belastinginkomsten te verhogen.
Internetgigant Yandex en winkelbedrijf X5 Retail Group zijn voorbeelden van Russische ondernemingen met financiële holdings in Nederland. De voorgestelde amendementen kunnen wel eens pijnlijk uitpakken voor deze bedrijven met hun financiële centra in Nederland.
Uitzonderingen
Rusland heeft bilaterale belastingverdragen met meer dan tachtig landen. Bij de aankondiging van Poetin in maart zei EY in Moskou te verwachten dat landen als China, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan niet zouden worden geraakt. Ondernemingen uit die landen zijn namelijk echte investeerders in Rusland.
Nederland kent ook dergelijke bedrijven. Bijvoorbeeld Heineken, Shell en Nutreco hebben in Rusland geïnvesteerd. Als vanaf volgend jaar meer bronbelasting zou moeten worden betaald zien zij de inkomsten uit deze investering flink teruglopen. De verwachting is dat er uitzonderingen zullen worden gemaakt voor dit soort Nederlandse bedrijven, aldus het FD.