Een wetswijziging met als doel het papierwerk van kleine bedrijven te verminderen blijkt multinationals te helpen bij belastingontwijking.
Handelsregisterwet
Het is bijna geen nieuws meer, grote bedrijven die door allerlei slimme constructies en trucjes er een sport van maken zo min mogelijk belasting te betalen. Maar nu blijkt uit onderzoek van het NRC dat een wetswijziging van de overheid dit juist makkelijker maakt. Sinds 2016 moeten bedrijven volgens de Handelsregisterwet jaarstukken in een vast digitaal format aanleveren bij de KvK. Dat zou voor kleine bedrijven voor minder administratieve lasten moeten zorgen, maar bij grote bedrijven verscholen achter een brievenbusmaatschappij zorgt het juist voor minder transparantie en meer kansen om belasting te ontwijken.
Brievenbusmaatschappij
De gevraagde informatie is afhankelijk van de bedrijfsgrootte en door het vaste format is het niet mogelijk meer informatie aan te leveren. Als resultaat hoeven kleine bedrijven slechts een verkorte balans aan te leveren en een accountantsverklaring is ook niet nodig. Dat pakt voor een brievenbusmaatschappij goed uit. Tabaksfabrikant Philip Morris sluisde bijvoorbeeld tussen 2012 en 2015 via een Nederlandse brievenbusmaatschappij 2 miljard dollar naar Zwitserland. Of dit in 2016 en daarna ook gebeurde is niet te controleren. Door de Handelsregisterwet hoeft de brievenbusmaatschappij van Philip Morris maar een paar cijfertjes door te geven en is er geen ruimte voor extra informatie of toelichting in het vaste format.
Belastingparadijsjes
Bedrijven met minder dan 50 werknemers, minder dan 12 miljoen aan netto-omzet en met weinig bezit op de balans worden als klein bedrijf gezien. En dan hoeven ze zelfs maar aan twee van deze drie voorwaarden te voldoen. Omdat inkomsten uit dividend en rente voor holdings niet meetelt voor de netto-omzet, en een brievenbusfirma vaak geen mensen in dienst heeft, voldoen ze al snel aan de criteria en kunnen ze vrolijk door blijven sluizen naar belastingparadijsjes.