Moskou heeft het bilaterale belastingverdrag met Nederland opgezegd. Het voorgestelde compromis over een nieuwe belastingovereenkomst voldeed niet aan de verwachtingen van Rusland. Het zou te weinig tegemoet komen aan de eisen van het Russische ministerie van financiën. Tegenover een Russische zakensite stelde het ministerie de voorgestelde nieuwe voorwaarden onaanvaardbaar te vinden.
Dividendbelasting
Nederland en Rusland onderhandelen al sinds 2014. Multinationals uit Rusland die zich in Nederland vestigen betalen veel minder belasting dan in Rusland. Het gaat om bedrijven als Yandex en supermarktholding X5 Retail Groep. Vladimir Poetin zei dit voorjaar al het bestaande verdrag op te zeggen als de overeenkomst niet zou worden gewijzigd.
Het belastingverdrag zorgt er onder andere voor dat bedrijven en particulieren niet dubbel belasting betalen. Met name de dividendbelasting is een strop voor Moskou. Het Kremlin stelde eerder al voor deze omhoog te halen naar 15% voor grote Russische bedrijven. Maar de gesprekken daarover liepen stuk, schrijft het FD.
Het Russische budget
In augustus onderhandelde Rusland overigens ook al met Cyprus, Malta en Luxemburg. Met Cyprus en Malta kwamen de Russen wel tot een overeenkomst. De coronapandemie zorgt voor extra problemen in Rusland. Met name vanwege de afnemende behoefte aan olie. De olie-export is goed voor ongeveer een derde van het Russische budget.
De extra belastingopbrengsten zijn daarom geen overbodige luxe voor Moskou. Nederland werkt daar dus volgens het Kremlin niet voldoende aan mee. ‘Het laatste bod dat we van Nederlandse zijde kregen, stelde ons niet in staat om tot een compromis te komen. Het betekende dat economische entiteiten belastinginkomsten aan Rusland zouden kunnen blijven onttrekken, zonder dat ze echte economische aanwezigheid in Nederland hebben’, verklaarde het ministerie van financiën.
In Nederland geregistreerde bedrijven onttrokken alleen al in 2017 voor ruim €5 miljard aan rente en dividenden aan Nederland. De opzegging van het belastingverdrag tussen Nederland en Rusland kan dan ook grote gevolgen hebben voor de Russische bedrijven. Rusland heeft bilaterale belastingverdragen met meer dan tachtig landen. Daaronder bevinden zich niet de traditionele belastingparadijzen, aldus het FD.