Na een tip van de fiscus is de Fiod binnengevallen bij een van de grootste shortstaybemiddelaars van Nederland. Een speciale btw-regeling voor huisbazen heeft mogelijk tot fraude met huurcontracten geleid. De administratie van Holland2Stay is in beslag genomen en drie personen zijn aangehouden. Dat schrijft De Volkskrant.
Tijdelijke huurhuizen
Holland2Stay verhuurt gemeubileerde appartementen en studio’s aan internationale studenten en kenniswerkers. Daarbij gaat het om periodes van enkele weken tot maximaal 12 maanden. Elf jaar geleden begon het bedrijf en inmiddels is het gevestigd in 9 steden in Nederland. Steden als Eindhoven en Amsterdam waren lang voorstander van extra aanbod van tijdelijke huurhuizen, voor buitenlandse werknemers.
Bijzondere fiscale regeling
Shortstay is vaak gevestigd in voormalige kantoorgebouwen, die geschikt werden gemaakt voor bewoning. Daarbij geldt een bijzondere fiscale regeling. Over gewone huur wordt geen btw gerekend, maar op tijdelijke huur van gemeubileerde woningen wel. Dat was de afgelopen jaren 6 procent en sinds de jaarwisseling 9 procent. Maar daar staat een flink fiscaal voordeel tegenover.
Btw aftrekken van inkomsten
Wie een kantoor ombouwt tot shortstaywoningen, mag de btw van 21 procent die wordt geheven over de kosten van de verbouwing aftrekken van de belasting op de inkomsten uit verhuur. Er mag dan alleen niet langer worden verhuurd dan het limiet van zes maanden. De huurbemiddelaar zou nu valse ‘korte’ huurcontracten hebben opgemaakt. Op papier worden de woonruimtes voor maximaal zes maanden verhuurd, maar de appartementen werden vermoedelijk voor langere perioden verhuurd, meldde de Fiod begin april. Voor dit doel zouden nieuwe huurcontracten zijn opgemaakt op naam van ‘een derde’. In werkelijkheid veranderde de huursituatie niet.
350 duizend euro misgelopen
Er was dus geen recht op teruggave van 21 procent btw. De Belastingdienst zou op deze manier minstens 350 duizend euro zijn misgelopen. Oprichter Zjef Bogers van Holland2Stay ontkent tegen de krant dat hij of zijn medewerkers valse huurcontracten heeft opgemaakt. ‘Waarom zouden wij dat doen? Wij zijn woningbemiddelaar en geen ontvanger van de btw. Wij krijgen een vaste vergoeding voor onze diensten van iedere eigenaar van een pand dat wij verhuren.’ Wie de eigenaar van de panden is, is niet bekend.
Kabinet maakt zich zorgen
De overheid maakt zich al langer zorgen over het fiscale voordeel bij de ombouw van kantoren naar shortstaywoningen. In 2017 opperde het kabinet dat bedrijven die aanspraak maakten op de teruggave van btw misbruik maakten van de regeling. Zij zouden direct na de verbouwing beginnen met verhuur voor korte duur. Na het innen van het belastingvoordeel zouden zij daar al snel weer mee stoppen. Zij besparen dan ook nog eens de 6 procent btw die wordt geheven op shortstay.
Geen dwingende voorwaarde
In de fiscale wereld was de verwachting dat het voordeel snel zou worden gekoppeld aan een termijn van tien jaar verplicht verhuren in shortstayverband. Maar zo’n dwingende voorwaarde is vooralsnog uitgebleven.