Meerdere ministeries en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maken gebruik van een rekenmodel, waardoor het ministerie van Financiën vorig jaar een half miljard euro misliep. Dit CarbonTax-model wordt gebruikt om in te schatten hoeveel elektrische auto’s er de komende jaren bijkomen en wat daarvan de klimaateffecten zijn. Dat schrijft RTL Z.
500 miljoen euro misgelopen
De voorspelling die het model afgaf zat er vorig jaar echter zo ver naast, dat de schatkist er 500 miljoen euro door is misgelopen. De Belastingdienst geeft namelijk allerlei fiscale voordelen aan eigenaren van elektrische auto’s. Het model schatte in dat er door het beleid 11.000 nieuwe elektrische auto’s bij zouden komen in 2018. Het werden er 26.000, wat zorgde voor een grote tegenvaller voor de schatkist.
Privémodel
Het rekenmodel werd in 2011 door technisch bestuurskundige Robert Kok ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Financiën, toen hij voor advieskantoor Ecorys werkte. Het model werd door Kok meegenomen naar verschillende consultancybedrijven. Het werd in die jaren doorontwikkeld, aangepast en aangescherpt, maar het ministerie heeft het model zelf niet liggen. Ook andere overheidsinstanties die werken met CarbonTax blijken alleen op grote lijnen op de hoogte van hoe het model werkt, blijkt uit onderzoek van RTL Z.
Kok schrijft zelf verantwoording
Nadat de kwaliteit van het model in twijfel werd getrokken, lieten de betrokken ministeries de huidige eigenaar van het model (Revnext) zelf een verantwoording schrijven van het model. De enige auteur en samensteller daarvan is Robert Kok. Hoe het kan dat Kok het model steeds meenam naar zijn volgende werkgever, en nu zijn eigen bedrijf, is niet duidelijk.
900.000 euro
De verschillende overheidspartijen die van het model gebruikmaken en ervoor hebben betaald, kunnen de achterliggende berekeningen dus niet inzien. Dat terwijl Financiën in 2011 ruim 81.000 euro neer heeft gelegd voor het model. Consultancybedrijf PRC streek daarna voor vervolgopdrachten nog eens 272.496 euro op. Voor doorrekeningen van het klimaatakkoord in opdracht van PBL en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) ontvangt Revnext maar liefst 548.143 euro. In totaal heeft de overheid dus meer dan 900.000 euro gestoken in een model, wat het zelf niet mag hebben en ook nog eens controversiële uitkomsten genereerd.