De FIOD heeft op 13 juni doorzoekingen gedaan bij 2 bedrijven in Dordrecht en Lijnden. 3 mannen staan onder verdenking van het ontduiken van omzetbelasting en het doen van valse aangifte omzetbelasting en invoeraangiften voor een bedrag van 18,6 miljoen euro. Er zijn geen aanhoudingen gedaan. Wel is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.
De verdachten hebben vermoedelijk als douane-expediteur en belastingadviseur meegewerkt aan constructies waardoor er in de EU geen omzetbelasting is afgedragen. Hierdoor zijn producten online goedkoper aangeboden aan consumenten.
Schijnconstructies
De 3 mannen staan onder verdenking van het doen van onjuiste invoeraangiften en onjuiste aangiften omzetbelasting voor verschillende importeurs van e-commerce goederen uit China. Om betaling van omzetbelasting te voorkomen, zijn vermoedelijk schijnconstructies gebruikt.
Volgens die constructies zijn goederen doorverkocht aan ondernemingen in een ander EU-land en is in dat land belasting betaald. Uit onderzoek blijkt echter dat deze buitenlandse ondernemers geen aangifte voor de omzetbelasting hebben gedaan en geen omzetbelasting hebben afgedragen.
E-commerce fraude
Steeds meer goederen en diensten worden online verkocht en komen vaak uit het buitenland. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in. Uit controles van de Douane en de Belastingdienst en uit diverse berichten vanuit het buitenland, blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude. Met name op het terrein van het bewust omzeilen van de omzetbelasting en de invoerrechten.
Deze fraude zorgt ervoor dat sommige bedrijven producten goedkoper aanbieden dan bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing en veroorzaakt grote financiële schade.
De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket bestrijden deze vorm van fraude.