De maatregelen die het kabinet neemt om belastingontwijking tegen te gaan dreigt het midden- en kleinbedrijf oneerlijk hard te raken. Mkb’ers stoppen echter geen miljoenen in een belasting-ontlopende structuren, waarbij in te spelen valt op de verschillen tussen nationale belastingstelsels.
Hybride mismatches
Gisteren heeft de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over de invoering van Atad 2. Dat is de tweede Anti-Tax Avoidance Directive van de Europese Unie. Die richtlijn moet ervoor zorgen dat er een eind komt aan de belastingontwijking van multinationals, dat schrijft het FD.
Die multinationals gebruiken zogeheten hybride mismatches (verschillen tussen nationale belastingstelsels) bijvoorbeeld om rentebetalingen voor interne leningen in het ene land af te trekken van de belastingen, terwijl de inkomsten die daar in een ander land tegenover staan onbelast blijven. Maar ook om bijvoorbeeld dezelfde aftrekpost in meerdere landen op te voeren.
Belastingadviseur en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Gijs Fibbe heeft de Vaste Kamercommissie voor Financiën toegelicht dat die hybride mismatches te hoog zijn gegrepen voor het mkb. Daar moeten peperdure buitenlandse deskundigen voor worden ingehuurd, de structuren lonen pas als het om tientallen miljoenen euro’s gaat.
Over één kam geschoren
De Europese Unie vindt het risico bij het mkb ook klein. Daarom hoeft de tweede antimisbruikrichtlijn niet in nationale wetgeving omgezet te worden voor voor bedrijven met geringe winsten of lage winstmarges. Toch worden de mkb’ers over één kam geschoren met de grote multinationals.
In het wetsvoorstel voor invoering van Atad 2 van staatssecretaris Menno Snel van Financiën staat namelijk dat alle ondernemingen moeten vanaf 1 januari 2020 bij interne grensoverschrijdende betalingen analyseren en documenteren dat zich geen hybride mismatches voordoen.
Bijna ondragelijk
Voor de grote multinationals is deze administratieve last al bijna ondragelijk volgens onder meer de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Laat staan voor het mkb. Fibbe noemt de verplichtingen voor de midden en klein bedrijven met buitenlandse activiteiten buitensporig. Hij zou het liefst de hele verplichting verdwijnen. Op z’n minst zouden ondernemingen met een omzet tot €50 miljoen moeten worden vrijgesteld.
Het Register Belastingadviseurs, de beroepsvereniging van adviseurs die veel voor het mkb werken, waarschuwde al eerder voor de verreikende gevolgen van het wetsvoorstel voor haar klanten. Steven van Weyenberg van D66 heeft beloofd de zorgen van het mkb te bespreken bij de behandeling dit najaar van het wetsvoorstel, aldus het FD.